Γιατί θα είναι ακριβότερο φέτος το αρνί για το πασχαλινό τραπέζι

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί θα είναι ακριβότερο φέτος το αρνί για το πασχαλινό τραπέζι
Από τα 9 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο που πωλήθηκε πέρσι στα παραδοσιακά κρεοπωλεία το αρνί, φέτος η τιμή του διαμορφώνεται στα 12 ευρώ το κιλό, όσο περίπου πωλείται και το κατσικάκι.

Πιο ακριβά θα πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές το παραδοσιακό αρνί για το πασχαλινό τραπέζι καθώς οι ελλείψεις σε ντόπια, οδηγούν σε άνοδο της τιμής του. Αντίθετα όσον αφορά στα υπόλοιπα προϊόντα, το «καλάθι» του σούπερ μάρκετ παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο insider.gr, o Σταύρος Πέρρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών μεγάλες ποσότητες από την Ελλάδα «έφυγαν» σε εξαγωγές για το Πάσχα των καθολικών που προηγήθηκε και μάλιστα αρκετά νωρίτερα φέτος και τα οποία πωλήθηκαν σε καλές τιμές. Το αποτέλεσμα είναι η ελληνική αγορά ουσιαστικά να «στερέψει» και όσα ελληνικά αμνοερίφια έμειναν για να διατεθούν στους Έλληνες καταναλωτές, να πωλούνται ακριβότερα. Αντίθετα, όπως σημειώνει, ο καταναλωτές μπορούν να βρουν αρκετά εισαγόμενα κυρίως από τη Ρουμανία.

Έτσι, από τα 9 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο που πωλήθηκε πέρσι στα παραδοσιακά κρεοπωλεία το αρνί, φέτος η τιμή του διαμορφώνεται στα 12 ευρώ το κιλό, όσο περίπου πωλείται και το κατσικάκι.

Αναμένεται αυξημένη κίνηση από τη Μεγάλη Δευτέρα

Οι παραγγελίες από τους καταναλωτές πάντως ήδη έχουν ξεκινήσει στα κρεοπωλεία, με τον κ. Πέρρο να σημειώνει ότι όσοι προνοούν και παραγγέλνουν εγκαίρως, θα καταφέρουν να εξυπηρετηθούν. Η κίνηση στην αγορά αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τη Μεγάλη Δευτέρα, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πάντως οι καταναλωτές θα ψωνίσουν για ένα πασχαλινό τραπέζι με περιορισμένο αριθμό ατόμων ενώ το γεγονός ότι δεν ταξιδέψουν στα χωριά για τις γιορτές διαφοροποιεί και τις αγορές τους.

Η ιδιαιτερότητα πάντως φέτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι και η Τρίτη του Πάσχα θα είναι αργία λόγω της μεταφοράς της Πρωτομαγιάς. Έτσι αρκετοί καταναλωτές θα επιλέξουν να προμηθευτούν μεγαλύτερες ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ημερών.

Στα 41,70 ευρώ το υπόλοιπο πασχαλινό τραπέζι

Αντίθετα, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι (μεταβολή 0,7%) παραμένει η τιμή του τυπικού πασχαλινού καλαθιού στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ το μέσο τυπικό καλάθι, χωρίς τα αμνοερίφια υπολογίζεται στα 41,70 ευρώ, όταν το 2020 ήταν 41,40 ευρώ. Το μέσο εύρος τιμών (η διαφορά μικρότερης με μέγιστης τιμής τυπικού καλαθιού) παραμένει υψηλό με 36%. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες οι οποίες εκτιμάται ότι παρέχουν επιπλέον όφελος περίπου 13% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider