ΕΥΑΘ: Ποια μεγάλα projects προωθεί – Ποια «δυνατά χαρτιά» ανέδειξε ο CEO, κ. Αμανατίδης, στους αναλυτές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΑΘ: Ποια μεγάλα projects προωθεί – Ποια «δυνατά χαρτιά» ανέδειξε ο CEO, κ. Αμανατίδης, στους αναλυτές
Οι Οι βασικοί άξονες  του στρατηγικού σχεδιασμού της διοίκησης συνοψίζονται στο τρίπτυχο: προστασία περιβάλλοντος, βελτίωση της ποιότητας ζωής με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και οικονομική ανάπτυξη της εταιρίας.

Στην ανθεκτικότητα της εισηγμένης, παρά την υγειονομική κρίση, στα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και την απουσία δανεισμού, όπως και στο επενδυτικό πρόγραμμα των 70 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρεία ή στα νέα έργα που σχεδιάζει, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), Άνθιμος Αμανατίδης, κατά την παρουσίαση σε αναλυτές των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020 που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 23.4.2021.

Σύμφωνα με τον CEO της ΕΥΑΘ, η ελαφρά μείωση των κερδών οφείλεται στη μείωση της βιομηχανικής και επαγγελματικής κατανάλωσης λόγω πανδημίας και στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας της ΔΕΗ από 15% σε 5%, που οδήγησε στην αύξηση του κόστους ενέργειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΥΑΘ είναι σε φάση της αναζήτησης των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για έργα όπως η αντικατάσταση 250.000 συμβατικών υδρομέτρων από «έξυπνα» υδρόμετρα, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων και μικρο-υδροηλεκτρικών στο δίκτυο της ΕΥΑΘ αλλά και η κατασκευή νέων δεξαμενών στην ΕΕΝΘ για την αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης διυλισμένου και ανεπεξέργαστου νερού.

Σύμφωνα με τον CEO της εισηγμένης, υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Νάουσας για μεταφορά τεχνογνωσίας GIS και η εισηγμένη συμμετείχε στον διαγωνισμό για το φράγμα του Χαβρία στη Χαλκιδική (συνολική αξία 167 εκατ. ευρώ).

Οι βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΥΑΘ ΑΕ συνοψίζονται στο τρίπτυχο: προστασία περιβάλλοντος, βελτίωση της ποιότητας ζωής με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και οικονομική ανάπτυξη της εταιρίας.

Σημειώνεται ότι η ΕΥΑΘ αυτό το διάστημα αυτό υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 70 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Αμανατίδης:

· Επεκτείνουμε την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, για να παράγουμε επιπλέον 150.000 κ.μ. νερού ημερησίως.

· Αναβαθμίζουμε περιβαλλοντικά και ενεργειακά την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, γινόμαστε ιδιοπαραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας αναπτύσσοντας μονάδα συμπαραγωγής Ηλεκτρικής / Θερμικής Ενέργειας 5 MW και φωτοβολταϊκό πάρκο 1MW.

· Επισκευάζουμε τον υδαταγωγό της Αραβησσού σε πλήρη λειτουργία.

· Ολοκληρώνουμε το SCADA, το σύστημα τηλεμετρίας και τηλε-ελέγχου του δικτύου μας, ώστε να έχουμε καλύτερη πρόγνωση της λειτουργίας του και διαχείριση των αποθεμάτων.

· Συνδέουμε το αποχετευτικό δίκτυο των χαμηλών περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης μέσω του συγκοινωνιακού κόμβου Κ16 με την ΕΕΛΘ.

· Ανασχεδιάζουμε ενεργειακά, αντισεισμικά, λειτουργικά το κτίριο διοίκησης της Εγνατίας μετατρέποντάς το σε ένα «πράσινο» κτίριο, που θα συνδυαστεί με την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Στα επενδυτικά έργα προς συμβασιοποίηση περιλαμβάνονται projects ύψους περίπου 14 εκατ. ευρώ όπως:

- Η αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων «Αίνεια» (προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ), με πρόβλεψη για φωτοβολταϊκό 800 KW.

- H λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλε-εποπτείας αντλιοστασίων αποχέτευσης (προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ).

- Η υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος εξυπηρέτησης πελατών (προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ), για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας.

«Η συνεργασία των τελευταίων μηνών με το ΑΠΘ για την ανίχνευση του κορονοϊού στα λύματα είναι ένα μόνο παράδειγμα της ερευνητικής μας δράσης και μάλιστα με υγειονομική σημασία. Στο ίδιο πλαίσιο ενισχύσαμε το ΕΣΥ και ευπαθείς ομάδες με εξοπλισμό και οικονομική βοήθεια. Ως Διοίκηση απαντήσαμε στην υγειονομική κρίση με επενδύσεις, με στόχο την ανάπτυξη με σταθερά και σίγουρα βήματα προς όφελος της κοινωνίας, των συμπολιτών αλλά και των μετόχων», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.

Νωρίτερα το πρωί η ΕΥΑΘ είχε ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα για το 2020. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, ανήλθε στο ποσό των 71.911 χιλ. ευρώ έναντι € 72.686 χιλ. ευρώ της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, σημειώνοντας μείωση 1,07 %, λόγω μείωσης της βιομηχανικής κι επαγγελματικής κατανάλωσης εξαιτίας της πανδημίας. Τα μετά φόρων κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 11.868 χιλ. ευρώ έναντι 14.658 χιλ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 19,03 %.Τα κέρδη ΕΒΙΤDA ανήλθαν σε 22.606 χιλ. ευρώ έναντι 25.925 χιλ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 12,80 %.

Η εταιρεία παρουσιάζει ισχυρή ταμειακή βάση, με ταμειακά διαθέσιμα ύψους 81.916 χιλ. ευρώ έναντι 75.844 χιλ. ευρώ αυξημένα κατά 8,01%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider