Πώς είδε η αγορά τα νέα μέτρα στήριξης

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς είδε η αγορά τα νέα μέτρα στήριξης
Οι έμποροι εκφράζουν την αγωνία τους για τις επιχειρήσεις που όταν κληθούν να ανοίξουν, θα χρειαστούν ένα «κεφάλαιο επανεκκίνησης» για να καλύψουν τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους έπειτα από τόσο καιρό σε αναστολή.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς που αναμένουν εντός της εβδομάδας τις ανακοινώσεις σχετικά με την ημερομηνία επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, χαρακτήρισαν θετικά και προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από το οικονομικό επιτελείο. Εκφράζουν ωστόσο την αγωνία τους για τις επιχειρήσεις που όταν κληθούν να ανοίξουν, θα χρειαστούν, όπως επισημαίνουν, ένα «κεφάλαιο επανεκκίνησης» για να καλύψουν τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους έπειτα από τόσο καιρό σε αναστολή.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στο insider.gr, χαρακτήρισε σωστά τα νέα μέτρα στήριξης καθώς, όπως επεσήμανε, ανταποκρίνονται στα αιτήματα που έθεσαν οι έμποροι της Αθήνας σε πρόσφατη επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών.

«Αυτό που προέχει τώρα είναι η επαναλειτουργία της αγοράς και στη συνέχεια η στοχευμένη παροχή ρευστότητας σε όσους έχουν ανάγκη να προμηθευτούν νέο εμπόρευμα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους» τονίζει ο κ. Καφούνης. Άλλωστε ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων δεν διαθέτουν e-shop, το εμπόρευμα που είχαν προμηθευτεί και υπολόγιζαν να πουλήσουν την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, παρέμεινε αδιάθετο προκαλώντας τους οικονομική ζημιά.

«Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από “κεφάλαιο επανεκκίνησης”» σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.

«Η παράταση των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και τον Απρίλιο είναι αναμφισβήτητα καλοδεχούμενη και φυσικά προς την σωστή κατεύθυνση. Η συνέχιση των αναστολών εργαζομένων, η υποχρεωτική μείωση ενοικίων και η καταβολή των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου εντός Απριλίου, η αναστολή επιταγών για τον Απρίλιο, αλλά και των ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων, η καταβολή του δώρου Πάσχα, η επέκταση του προγράμματος “Συνεργασία” μέχρι και τον Ιούνιο και η δίμηνη παράταση των επιδομάτων που λήγουν τον Μάρτιο θα δώσουν τις δυνατότητα στις επιχειρήσεις να παραμείνουν όρθιες, έτσι ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν όταν θα ανοίξει η αγορά» εξηγεί ο κ. Κορκίδης.

Τονίζει ωστόσο ότι «εκτός από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει μια νέα στοχευμένη δέσμη οικονομικών μέτρων με “κεφάλαιο επανεκκίνησης” έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλά η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, μετά από ένα μεγάλο διάστημα που είτε είναι κλειστές, είτε υπολειτουργούν».

Εν αναμονή των αποφάσεων

Οι έμποροι αναμένουν πλέον με αγωνία τις αποφάσεις των ειδικών οι οποίοι συνεδριάζουν στα μέσα της εβδομάδας προκειμένου να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των καταστημάτων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, το λιανεμπόριο να ανοίξει τη Δευτέρα 5 Απριλίου. Από την πλευρά των ειδικών, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους διατυπώνονται διάφορες απόψεις. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα καταστήματα πρέπει να ανοίξουν άμεσα καθώς δεν επιβαρύνεται επιπλέον η κινητικότητα των πολιτών, άλλοι ότι πρέπει να δοθεί αρχικά μία προτεραιότητα στα μικρά καταστήματα και άλλοι ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνος ώστε πρώτα να αποσυμπιεστεί το σύστημα Υγείας και μετά να ανάψει το «πράσινο φως» για την αγορά.

Για του εμπόρους πάντως το άμεσο άνοιγμα της αγοράς, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, με τον κ. Καφούνη να τονίζει ότι δεν μπορεί να προηγηθεί άλλη δραστηριότητα στη σταδιακή άρση μέτρων πριν από το λιανεμπόριο καθώς όπως έχει αποδειχθεί δεν επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα και τα μέτρα εντός των καταστημάτων τηρούνται. Τονίζει μάλιστα ότι οι έμποροι μπορούν να τηρήσουν οποιοδήποτε μέτρο τους ζητηθεί και κριθεί από την Πολιτεία ότι θα βοηθήσει ώστε τα καταστήματα να ανοίξουν με ασφάλεια και να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Διαβάστε επίσης:

Εβδομάδα αποφάσεων για το λιανεμπόριο - Το σενάριο της 5ης Απριλίου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider