Εβδομάδα αποφάσεων για το λιανεμπόριο - Το σενάριο της 5ης Απριλίου

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομάδα αποφάσεων για το λιανεμπόριο - Το σενάριο της 5ης Απριλίου
Τα επιδημιολογικά δεδομένα του επόμενου διημέρου πάντως θεωρούνται κρίσιμα και αναμένεται να καθορίσουν και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις αναφορικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, που παραμένει κλειστό στις πολύ επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αγορά να ανοίξει το συντομότερο δυνατό και προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται πως θα βοηθήσει και το νέο «εργαλείο» των self tests που θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις προσεχείς μέρες και για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο θα είναι υποχρεωτικό. Όσον αφορά στην ημερομηνία για την οποία θα δοθεί το «πράσινο φως», στο τραπέζι παραμένει η 5η Απριλίου εφόσον και το επόμενο διήμερο που θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, φανεί μία σταθεροποίηση στην επιδημιολογική εικόνα.

«Εάν η τάση σταθεροποίησης συνεχιστεί και ακολουθήσει μια μικρή τάση μείωσης, τότε το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου είναι κοντά. Τις τελευταίες ημέρες, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, φαίνεται μια μείωση. Αν αυτό συνεχιστεί νομίζω ότι μέσα στην εβδομάδα θα μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε τους ρυθμούς της πανδημίας» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM. Τόνισε παράλληλα ότι «στόχος είναι ό,τι ανοίξει τώρα να μην ξανακλείσει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο το ακορντεόν».

«Είναι ή τώρα ή ποτέ» επεσήμανε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη τα καταστήματα να ανοίξουν στις 5 Απριλίου ώστε να προετοιμαστούν και ενόψει της πασχαλινής περιόδου. Την προσεχή Τετάρτη μάλιστα ο ΕΣΑ διοργανώνει συνέντευξη τύπου με θέμα «Άνοιγμα της αγοράς, κανόνες και κόκκινες γραμμές» με τη συμμετοχή των καθηγητών Δημήτρη Σαρηγιάννη και Θεόδωρου Βασιλακόπουλου καθώς και του προέδρου του ΠΙΣ, Αθ. Εξαδάκτυλου.

Η λύση να ανοίξουν τα καταστήματα αρχικά με click away δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος ενώ ορισμένοι λοιμωξιολόγοι προτείνουν να δοθεί προτεραιότητα αρχικά στις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά τη κατάσταση και παράλληλα, με τη λειτουργία τους δεν αυξάνεται σημαντικά η κινητικότητα καθώς δέχονται μικρότερο αριθμό πελατών σε σχέση με τα μεγαλύτερα καταστήματα. Έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία είναι πάντως ο νέος πενταψήφιος 13032 που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το λιανεμπόριο και με τον περιορισμό για ένα sms ημερησίως.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του επόμενου διημέρου πάντως θεωρούνται για ακόμη μία φορά κρίσιμα, θα εξεταστούν αναλυτικά και αναμένεται να καθορίσουν και τις όποιες αποφάσεις ληφθούν για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει για την αγορά η παράταση του lockdown

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider