ΟΤΕ: Ποια είναι η Massachusetts FS των 528 δισ. δολαρίων που ελέγχει το 5%

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΤΕ: Ποια είναι η Massachusetts FS των 528 δισ. δολαρίων που ελέγχει το 5%
Ποσοστό 5% κατέχει πλέον στον ΟΤΕ μία από τις παλαιότερες εταιρείες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο, με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα και «δύναμη πυρός» άνω των 520 δισ. δολαρίων.

Ποσοστό 5% κατέχει πλέον στον ΟΤΕ μία από τις παλαιότερες εταιρείες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο, με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα και «δύναμη πυρός» άνω των 520 δισ. δολαρίων.

Ο λόγος για τη Massachusetts Financial Services Company (MFS) η οποία αύξησε το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ στο 5%, όπως γνωστοποίησε χτες η διοίκηση της εισηγμένης.

Ποια είναι όμως η MFS, με έδρα τη Βοστόνη στις ΗΠΑ, η οποία κατέχει, βάσει αποτίμησης ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο, μερίδιο λίγο κάτω των 300 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό (ελέγχει έμμεσα και άμεσα 23.036.948 μετοχές);

Η MFS έχει έδρα τη Βοστόνη, ιδρύθηκε το 1924, «χτίζοντας» το Massachusetts Investors Trust (MIT), το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο της Αμερικής, το οποίο είναι ενεργό μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρεται σε σχετικές πληροφορίες, διαθέτει πάνω από 80 αμοιβαία κεφάλαια, υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 528,4 δισ. δολαρίων (στοιχεία Ιανουαρίου 2020) και λειτουργεί για λογαριασμό ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών από όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ δεκαετίας διαχειρίζονταν κεφάλαια λίγο άνω των 250 δις δολαρίων, άρα από το 2010 και μετά η «δύναμη πυρός» έχει υπερδιπλασιαστεί.

Απασχολεί σχεδόν 2.000 εργαζόμενους. Οι επενδύσεις αφορούν τόσο μετοχές όσο και ομόλογα, από το 1982 ανήκει στην χρηματοπιστωτική εταιρεία Sun Life Financial, η οποία εδρεύει στον Καναδά, ενώ έχει παρουσία σε δεκάδες πόλεις ανά τον κόσμο και γραφεία σε Βοστόνη, Χονγκ Κονγκ, Λονδίνο, Πόλη του Μεξικό, Σιγκαπούρη, Τόκιο.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν το 47% των μετοχών του ΟΤΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στον έλεγχο της Deutsche Telekom (46,9%), ενώ το 5,6% παραμένει στην κατοχή του ελληνικού δημοσίου (συμπεριλαμβάνονται δικαιώματα ψήφου ύψους 4,54% που κατέχει μέσω του ΕΦΚΑ). Οι θεσμικοί επενδυτές, από την πλευρά τους, κατέχουν το 39,1% των μετοχών.

Αναμφίβολα, η παρουσία, αλλά και η αύξηση ποσοστού, ενός fund τέτοιου βεληνεκούς δείχνει την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές του ΟΤΕ, τα χρηματοοικονομικά του χαρακτηριστικά, αλλά και τις προσδοκίες της για την αγορά που δραστηριοποιείται ο Οργανισμός αλλά και την ελληνική ευρύτερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider