ΕΥΔΑΠ: «Φουλάρει» τα έργα αποχέτευσης, στον «αέρα» διαγωνισμός 90 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: «Φουλάρει» τα έργα αποχέτευσης, στον «αέρα» διαγωνισμός 90 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική

Σημαντικούς διαγωνισμούς στον τομέα της κατασκευής δικτύων αποχέτευσης προωθεί η ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική με στόχο να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα που χρονίζουν αλλά και προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν κονδύλια του υφιστάμενου ΕΣΠΑ.

Ετσι, η εταιρεία προωθεί τον διαγωνισμό την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων σε οικισμούς του Δήμου Μαραθώνα. Το έργο έχει κόστος 90 εκατ. ευρώ (72,85 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ), ενώ η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου.

Όπως σημείωσε η εισηγμένη, ένα χρόνιο πρόβλημα για τους κατοίκους της περιοχής βαίνει προς της λύση του, με την κατασκευή 185 χλμ. αγωγών αποχέτευσης στη Νέα Μάκρη, συμπεριλαμβανομένων και των πολεοδομικών ενοτήτων Νέου Βουτζά (το τμήμα που ανήκει στο Δήμο Μαραθώνα), Αγίας Μαρίνας και Ζούμπερι, καθώς και στον οικισμό του Μαραθώνα και στον Άγιο Παντελεήμονα.

Εκτός από την κατασκευή των αγωγών, στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή 7.000 συνδέσεων με τα ακίνητα με το υπό κατασκευή δίκτυο αποχέτευσης. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού δημοπράτησης ύψους 72.850.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη “ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020” και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση / Ταμείο Συνοχής.

To ποσοστό συγχρηματοδότησης των επιλέξιμων δαπανών του έργου ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 90%. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα επόμενα 5 χρόνια. Το έργο αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ομλιλων του κατασκευαστικού κλάδου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα, με αφορμή τα έργα αναβάθμισης της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ, με επικεφαλής τον Aναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, Αναστάσιο Τόσιο, επισκέφθηκε το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου-Παιανίας.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής που κατασκευάζει η Περιφέρεια Αττικής και θα λειτουργεί η ΕΥΔΑΠ, του οποίου ο προϋπολογισμός θα αγγίξει σταδιακά στα 200 εκατ. ευρώ περίπου (δίκτυο και ΚΕΛ) και αφορά στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, καθώς θέτει σε πρώτο πλάνο την ανάκτηση, τον εμπλουτισμό και την αξιοποίηση των υδατικών πόρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών προβλέποντας, διάθεση ανακυκλωμένου νερού για πυρόσβεση, πότισμα δημοτικών πάρκων, άρδευση γεωργικών εκτάσεων και εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα. Να σημειωθεί ότι το επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ ύψους 600 εκατ. ευρώ για την Ανατολική Αττική, αναμένεται να εξυπηρετήσει προοπτικά 400 χιλιάδες και πλέον νοικοκυριά στην περιοχή, με την αγορά να αναμένει εξελίξεις και σε άλλα μέτωπα, στην περιοχή των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, όπως και για την Ψυττάλεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider