Ελλάδα
08-02-2021 | 21:03

Ενοίκια: Όλα τα «κουρέματα» και οι αποζημιώσεις

Newsroom
Μοιράσου το
Ενοίκια: Όλα τα «κουρέματα» και οι αποζημιώσεις

Οικονομική ανάσα παίρνουν και τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά αλλά και το λιανεμπόριο με το «κούρεμα» κατά 100% του ενοικίου που αποφάσισε η κυβέρνηση. Όμως και χιλιάδες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά πλήττονται από το τσουνάμι της πανδημίας για άλλο ένα μήνα θα πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για το σπίτι του παιδιού τους που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία τους.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή μέχρι να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την κρατική αποζημίωση για όλους τους μήνες που είτε δεν θα έχουν εισπράξει καθόλου ενοίκια ή θα είναι μειωμένα κατά 40%. Εντός του Φεβρουαρίου θα πληρωθούν οι «ουρές» από τα κουρεμένα μισθώματα του Νοεμβρίου, θα γίνουν οι συμψηφισμοί φόρου για περίπου 20.000 ιδιοκτήτες που διόρθωσαν τις δηλώσεις Covid Μαρτίου – Αυγούστου 2020 και θα τρέξουν οι πληρωμές για τα ενοίκια Δεκεμβρίου. Το Μάρτιο θα γίνουν οι πληρωμές για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου και αργότερα Απρίλιο με Μάιο οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για τα μισθώματα του Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Τι ισχύει για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

Ο «χάρτης των δικαιωμάτων» ενοικιαστών και ιδιοκτητών ακινήτων μετά και την απόφαση της κυβέρνησης για μηδενικά ενοίκια και τον Μάρτιο διαμορφώνεται ως εξής:

1. Κλειστές επιχειρήσεις: Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου και τον Μάρτιο:

  • Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α)
  • Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).
  • Τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού.
  • Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.

2. Λιανεμπόριο: «Δώρο» το ενοίκιο του Μαρτίου και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

3. Πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές: Το ενοίκιο του Μαρτίου θα είναι μειωμένο κατά 40%. Αναμένεται να εκδοθεί απόφαση με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

4. Εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας: Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται και το Μάρτιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.

5. Ιδιοκτήτες ακινήτων - ιδιώτες: Οι φορολογούμενοι που δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Μάρτιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου. Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για το Μάρτιο και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 800 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Από το ενοίκιο των 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ αλλά τα 800 ευρώ που θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό θα είναι αφορολόγητα.

Οσοι εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Για παράδειγμα στα 600 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής θα πληρώσει τον Μάρτιο 360 ευρώ. Από τα 240 ευρώ που θα χάσει ο ιδιοκτήτης το κράτος θα του δώσει τα 120 ευρώ με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.

6. Εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητα: Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν από το κράτος, στο 60% του αρχικού μισθώματος. Δηλαδή για ενοίκιο 3.000 ευρώ θα λάβουν από το κράτος 1.800 ευρώ.

7. Αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες: Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πληρωθούν οι «ουρές» για τα κουρεμένα ενοίκια του Νοεμβρίου ενώ θα προχωρήσουν οι συμψηφισμοί φόρου για περίπου 20.000 ιδιοκτήτες που διόρθωσαν τις δηλώσεις Covid για τα μειωμένα ενοίκια των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου 2020. Μετά τις 15 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή για τα ενοίκια του Δεκεμβρίου. Τον Μάρτιο θα γίνουν οι πληρωμές για τα ενοίκια του Ιανουαρίου. Αν δεν αλλάξει η διαδικασία στην υποβολή και τον έλεγχος στις δηλώσεις Covid, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν τον Απρίλιο θα αποζημιωθούν για τα κουρεμένα ενοίκια του Φεβρουαρίου και τον Μάιο για τα μισθώματα του Μαρτίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.