Ποια καταστήματα θα είναι σήμερα ανοιχτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Σε απόγνωση οι έμποροι

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια καταστήματα θα είναι σήμερα ανοιχτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Σε απόγνωση οι έμποροι

Αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς για ακόμη μία φορά εν μέσω πανδημίας, φέρνουν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Την ίδια στιγμή, οι έμποροι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία νέα δοκιμασία, αγωνιώντας για το μέλλον των επιχειρήσεων τους.

Έτσι, με βάση τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στις περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, τα εμπορικά καταστήματα όπως και τα κομμωτήρια θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Σάββατο, ενώ ανοιχτά θα είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα καθώς στις 6 τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το λιανεμπόριο θα λειτουργεί μόνο με click away, από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ το συγκεκριμένο ωράριο αφορά και στις υπόλοιπες δραστηριότητες που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει.

Για «πισωγύρισμα» στη λειτουργία της αγοράς κάνουν λόγο στελέχη του λιανεμπορίου που είδαν τα καταστήματά τους να ανοίγουν για 12 ημέρες τον Ιανουάριο, στη συνέχεια να λειτουργούν για μία εβδομάδα με click away και click inside και τώρα να καλούνται ξανά να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα. Το κλείσιμο των καταστημάτων το Σάββατο μάλιστα, αποτελεί ένα επιπλέον πλήγμα, καθώς παραδοσιακά είναι μία μέρα με αυξημένη κίνηση στην αγορά. Και αναφορικά με το click away ωστόσο, που θα ισχύει τις καθημερινές, όπως τόνιζαν και όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν αποτελεί λύση ακόμη κι αν βοηθά να μπουν κάποια έσοδα στα ταμεία ενώ υπάρχουν κλάδοι στους οποίους, όπως έδειξε και η περίοδος του Δεκεμβρίου, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

«Η αυστηροποίηση των μέτρων λειτουργίας της αγοράς στη λιανική, μόνο με click away, εξανέμισε τις πενιχρές ελπίδες για ανάκτηση μέρους του εκπτωτικού τζίρου από τις επιχειρήσεις ένδυσης-υπόδησης» σημειώνει ο ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης. Επισημαίνει ακόμη πως «τα “επιχειρηματικά νοικοκυριά” ήδη βρίσκονται στη δίνη ενός “σπιράλ” από τις “επιλογές ακορντεόν”. Η μερική λειτουργία του λιανεμπορίου, με τη μέθοδο click away, μόνο στις κόκκινες περιοχές, όπως η Αττική, δεν θα συνεισφέρει στη θεαματική μείωση του ιικού φορτίου, γιατί δεν ευθύνεται για την αύξηση του. Ωστόσο είναι ώρα να προτάξουμε δραστικά την ατομική ευθύνη, καθώς τα περιθώρια λειτουργίας έχουν στενέψει επικίνδυνα για μια πλειάδα επιχειρήσεων. Επιλογή, που σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος απεύχεται, όπως βεβαίως απεύχεται και ο πολιτικός κόσμος γιατί το φάσμα της διψήφιας ύφεσης στην οικονομία και της ανεργίας για εκατοντάδες εργοδότες και εργαζόμενους είναι περισσότερο από ορατό».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι έμποροι ευελπιστούσαν σε τζίρο περίπου 2,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή τον μισό της περσινής αντίστοιχης περιόδου, στόχος που φαινόταν εφικτός όταν άνοιξε η αγορά. Πλέον ο στόχος για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες φαίνεται να είναι πώς θα επιβιώσουν και το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Τι θα σημάνει για εμπόριο και εστίαση ένα νέο lockdown

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider