ΕΒΑ: Με ποιες παραδοχές θα «στρεσαριστούν» οι τράπεζες το 2021

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΒΑ: Με ποιες παραδοχές θα «στρεσαριστούν» οι τράπεζες το 2021

Με δυσμενές σενάριο για μείωση του ΑΕΠ κατά 1,8% το τρέχον έτος, 2,5% το 2022 και ανάπτυξη 0,7% το 2023, θα «στρεσαριστούν» οι ελληνικές τράπεζες στα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής της ΕΚΤ. Το βασικό σενάριο του stress test προβλέπει ανάπτυξη 4,2% το 2021, 4,8% το 2022 και 3,7% το 2023.

Τις παραδοχές των μακροοικονομικών σεναρίων, των οποίων τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 31 Ιουλίου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, ΕΒΑ).

Το δυσμενές σενάριο της ΕΒΑ βασίζεται σε μία υπόθεση παρατεταμένης κρίσης του Covid-19 σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων μεγαλύτερης διάρκειας, στο οποίο τα αρνητικά «σοκ» για την εμπιστοσύνη θα παρατείνουν την οικονομική συρρίκνωση.

H EBA σημειώνει ότι το δυσμενές σενάριο για το ΑΕΠ έχει σχεδιαστεί ώστε να διασφαλίσει ένα επαρκές επίπεδο αυστηρότητας για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Μέχρι το 2023, σε επίπεδο ευρωζώνης, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει σωρευτικά κατά 3,6%, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,7% οι τιμές των οικιστικών ακινήτων να υποχωρήσουν κατά 16,1% και οι τιμές των εμπορικών ακινήτων κατά 31,2%.

Το δυσμενές σενάριο της ΕΒΑ προβλέπει επίσης υποχώρηση των τιμών των μετοχών στις παγκόσμιες αγορές κατά 50% στις ανεπτυγμένες Οικονομίες και κατά 65% στις αναδυόμενες για την πρώτη χρονιά. Το δυσμενές σενάριο είναι πολύ αυστηρό για το 2021, λαμβάνοντας υπόψη την ασθενέστερη μακροοικονομική εκκίνηση του 2020, ως αποτέλεσμα της σημαντικής ύφεσης λόγω της πανδημίας.

Η EBA προτρέπει τις τράπεζες να δράσουν προληπτικά στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσδιορίζοντας και λαμβάνοντας προβλέψεις, καθώς η αναγνώριση απωλειών σε πρώιμο στάδιο θα διαφυλάξει την διαφάνεια των ισολογισμών, αποτρέποντας την «κατακρήμνιση» από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης και θα συμβάλει στην ανάκαμψη, διατηρώντας την ικανότητα των τραπεζών για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider