Πώς κινήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων της Αττικής την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς κινήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων της Αττικής την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας

Άνω του 50% της περσινής ημερήσιας είσπραξής τους έκαναν 7 στα 10 καταστήματα της Περιφέρειας Αττικής, την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των καταστημάτων και των εκπτώσεων.

Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος μελετών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής & Νήσων που πραγματοποίησε, για λογαριασμό του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, τα επίπεδα των πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι, κινήθηκαν ικανοποιητικά σε ποσοστό 35%, πολύ χαμηλότερα για το 33%, στα ίδια επίπεδα για το 15%, ενώ το 17% δεν απάντησε.

Αναλυτικά, η ημερήσια είσπραξη, σε σχέση με τις αντίστοιχες μέρες των εκπτώσεων πέρυσι, εκτιμάται για το 16% άνω του 80%, για το 55% μεταξύ 50-70%, για το 38% μεταξύ 30-50% και για το 11% λιγότερο του 30%.

Σημειώνεται ο στόχος των φετινών εκπτώσεων για τους εμπόρους είναι το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου να επιτευχθεί τουλάχιστον το 50-60% του περυσινού τζίρου που κυμάνθηκε στα 5,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων άνω των 2,5 δισ. ευρώ αναλογούν στην εμπορική δραστηριότητα της Περιφέρειας Αττικής.

«Συμπερασματικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράψαμε, ο φετινός Ιανουάριος δεν επιδέχεται σύγκρισης με ότι παρατηρήθηκε πέρυσι κατά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, ενώ ευχόμαστε να αποτελέσει μια ακόμα παρένθεση της πανδημίας. Είναι παρήγορο πως την πρώτη εβδομάδα τα 5 στα 10 εμπορικά στην Αττική κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα πωλήσεων, ενώ 7 στα 10 έκαναν πάνω από το 50% της περυσινής ημερήσιας είσπραξής τους» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΕΣΑ και ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε εμπορικούς συλλόγους της Αττικής και επιχειρήσεις λιανικής σε κεντρικές αγορές κυρίως στην Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Κηφισιά, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη, Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Νίκαια, Κορυδαλλό, Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Πέραμα, Περιστέρι, Αιγάλεω, Ίλιον, Νέα Ιωνία, Γαλάτσι και Μέγαρα, οι έμποροι δήλωσαν πως, παρά την αδυναμία αναπλήρωσης του χαμένου χρόνου και τζίρου και τις χαμηλότερες πωλήσεις, είναι συγκριτικά ικανοποιημένοι από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της αγοράς.

Αντίθετα, επισημαίνεται μια δυσκολότερη κατάσταση στα νησιά του Αργοσαρωνικού, Αίγινα, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες και Κύθηρα, ενώ η Σαλαμίνα κινήθηκε στα ίδια επίπεδα των αγορών του Λεκανοπεδίου. Υπενθυμίζεται πως κάποιες περιοχές της Δυτικής Αττικής βρίσκονται επιδημιολογικά στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα τα εμπορικά καταστήματα στον Ασπρόπυργο, Βίλια και Μάνδρα να υπολειτουργούν μόνο με τη μέθοδο εκτός καταστήματος του click away.

Τα ποσοστά των εκπτώσεων στο 70% των καταστημάτων λιανικής κυμαίνονται μεταξύ 30-50%, στο 13% κυμαίνονται μεταξύ 10-30% και στο 17% των εμπορικών καταστημάτων άνω του 50%.

«Το γεγονός πως 9 στις 10 επιχειρήσεις προσφέρουν εκπτώσεις στα επίπεδα του 50% και άνω, μας κάνει να ελπίζουμε ότι η καταναλωτική επιθυμία και η αγοραστική κίνηση στην Αττική θα έχει συνέχεια και διάρκεια» τονίζει σχετικά ο κ. Κορκίδης.

Τα είδη που κινούνται περισσότερο κατά σειρά προτίμησης των καταναλωτών είναι η ένδυση με 88%, η υπόδηση με 83%, τα καλλυντικά με 27%, τα είδη σπιτιού-έπιπλα με 22%, τα αθλητικά είδη με 17% και τα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά με 11%.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη μέση αξία των αποδείξεων, παρατηρείται πως η πεντάδα των κλάδων που είχαν τη μεγαλύτερη μείωση τον μισό Δεκέμβριο της λειτουργίας της αγοράς στις γιορτές με το click away, φαίνεται να εμφανίζονται πρώτες στις προτιμήσεις των καταναλωτών στις εκπτώσεις με ανοικτά καταστήματα.

Το 100% των εμπόρων δήλωσε πως είναι διατεθειμένο να διαφυλάξει και να διατηρήσει ανοικτά τα καταστήματα σε όλη τη διάρκεια των εκπτώσεων. Από τις απαντήσεις τους προκύπτει επίσης πως στα μικρά καταστήματα τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας.

Διαβάστε επίσης:

Ελπίδες για τα 2,5 δισ. των εκπτώσεων φέρνει η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της αγοράς

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider