Οικογένεια Κουτσολιούτσου: Από επιχειρηματίες της χρονιάς στη φυλακή

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικογένεια Κουτσολιούτσου: Από επιχειρηματίες της χρονιάς στη φυλακή
Από τη χρυσή αυτοκρατορία της Folli Follie στην αποκαθήλωση.

Ήταν Μάρτιος του 2016 όταν ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος βραβευόταν ως επιχειρηματίας της χρονιάς για το 2015, στο διαγωνισμό της Ernst & Young, με τη Folli Follie να θεωρείται τότε ως εταιρεία - πρότυπο εξωστρέφειας, ένα ελληνικό success story.

«Είναι μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη, να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ένα προϊόν υψηλών προδιαγραφών και να θέτουμε συνεχώς υψηλότερους στόχους» δήλωνε τότε ο γιος του ιδρυτή της Folli Follie παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Τέσσερα χρόνια μετά ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο πατέρας του Δημήτρης, πήραν τον δρόμο για τη φυλακή καθώς στην πολύωρη απολογία τους την Τετάρτη, δεν κατάφεραν να αντικρούσουν το βαρύ κατηγορητήριο αναφορικά με το σκάνδαλο της Folli Follie και να πείσουν ανακρίτρια και εισαγγελέα.

Πατέρας και γιος κρίθηκαν προφυλακιστέοι ενώ στη σύζυγο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Καίτη, επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δυο φορές το μήνα.

Η πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie που συντάραξε την ελληνική επιχειρηματική και χρηματιστηριακή αγορά μπήκε πλέον, έπειτα από 28 μήνες στον δρόμο της απόδοσης ευθυνών.

insider

Η «χρυσή» αυτοκρατορία και η αποκαθήλωση

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου που με στηρίζει, στους γονείς μου που ακόμη με εμπνέουν με το όραμά τους και, αν δεν ήταν οι ίδιοι, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα. Αφιερώνω επίσης αυτή τη διάκριση στους 5.000 εργαζομένους, στις 30 χώρες που δουλεύουν για έναν σκοπό που είναι ελληνικός … γιατί είμαστε ένας ελληνικός όμιλος». Αυτά δήλωνε το 2016 ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κερδίζοντας το βραβείο στην κατηγορία «Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας».

Όπως αναφερόταν τότε στο βιογραφικό του, γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Μιλάνο. Αυτό, όπως επεσήμανε ο ίδιος, επηρέασε καθοριστικά τη μετέπειτα πορεία του στο χώρο της μόδας. Αφού εργάστηκε για δυο χρόνια στη Νέα Υόρκη, το 1992 εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, που τότε ήταν στα πρώτα της βήματα και δραστηριοποιούταν στο χώρο του κοσμήματος.

Ένα χρόνο νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg είχε αναδείξει τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ως έναν αναδυόμενο δισεκατομμυριούχο συμπεριλαμβάνοντάς του στον σχετικό δείκτη που καταρτίζει. To πρακτορείο τον χαρακτήριζε «κρυμμένο Έλληνα δισεκατομμυριούχο» που αναδύεται χάρη στην ανάπτυξη που γνωρίζει η επιχείρησή του επισημαίνοντας παράλληλα το χαμηλό προφίλ που διατηρεί.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του Καίτη, με την οποία γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Μιλάνο, ίδρυσαν τη Folli Follie το 1982, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στο Κολωνάκι. Οι δυο τους είχαν διακρίνει πως από την ελληνική αγορά έλειπε μια «ενδιάμεση» κατηγορία κοσμημάτων, της λεγόμενης «προσιτής πολυτέλειας». Μετά την επιτυχία του πρώτου καταστήματος άρχισαν να επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές της Αθήνας και να προσθέτουν νέα προϊόντα στα καταστήματά τους.

Με την είσοδο του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στην εταιρεία άρχισε και η διεθνής επέκταση του ομίλου.Το 1995 η Folli Follie μπαίνει στην αγορά της Ιαπωνίας και αναπτύσσει καταστήματα σε σημαντικά εμπορικά σημεία της χώρας ενώ ακολουθούν τα εγκαίνια καταστημάτων σε Νέα Υόρκη, Χαβάη, Γκουάμ. Το 1997 η εταιρεία μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις αρχές της νέας χιλιετίας μπαίνει στην αγορά της Κίνας με πρώτο κατάστημα στο Χονγκ Kονγκ .

«Μπροστά από τα καταστήματά μας στη Σαγκάη και στο Πεκίνο περνούν σε καθημερινή βάση περίπου 2,5 εκατ. καταναλωτές. Για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε, μπροστά από τα καταστήματα της Ερμού την παραμονή των Χριστουγέννων περνούν το πολύ 100.000 πελάτες», δήλωνε τότε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Η εταιρεία παράλληλα τα επόμενα χρόνια προχωρά σε μεγάλες εξαγορές και συνεργασίες.

Όλα τότε έμοιαζαν λαμπερά και βγαλμένα από «παραμύθι», η Folli Follie χαρακτηριζόταν ως «χρυσή αυτοκρατορία» ενώ η ζωή της οικογένεια Κουτσολιούτσου μοιραζόταν ανάμεσα στην Εκάλη, το Χονγκ Κονγκ και το πολυτελές εξοχικό της στις Σπέτσες. Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ήταν ιδιαίτερα γνωστός στους κοσμικούς κύκλους. Τον περιέγραφαν ως κοσμοπολίτη, λάτρη της καλής ζωής και των ταξιδίων.

insider

Αυτή τη λάμψη και τον μύθο γύρω από τη Folli Follie ήρθε να γκρεμίσει στις 4 Μαΐου 2018 η έκθεση του αμερικανικού hedge fund QCM η οποία αμφισβητούσε την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου.

Τα όσα αποκαλύφθηκαν τους επόμενους 28 μήνες, ήταν αρκετά για να συνθέσουν το μεγαλύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας.

Μεταξύ αυτών και το πόρισμα- κόλαφος της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsal για αποτελέσματα των ελέγχων που διεξήγαγε για τις εταιρείες του ομίλου στην Ασία και το οποίο προκάλεσε τον Σεπτέμβριο του 2018 ντόμινο εξελίξεων στην FFGroup.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας που ήρθαν αργότερα στη δημοσιότητα βασισμένα στο πόρισμα, ενδεικτικό είναι ότι, όπως αναφέρεται, εμπλεκόμενα στελέχη έκαναν συστηματική αποστολή πλαστών εμβασμάτων, για τα οποία διάλεγαν στην τύχη ψεύτικα ονόματα όπως το «Γιώργος Πουτσίδης».

Η αρχή του τέλους για την οικογένεια Κουτσολιούτσου στη Folli Follie είχε ξεκινήσει. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του υπέβαλαν τον Σεπτέμβριο του 2018 την παραίτησή τους με τον ιδρυτή της Folli Follie να δηλώνει:

«Με βαρύτατη θλίψη και εν μέσω της σοβούσας κρίσης για την εταιρεία μας, την οποία ίδρυσα και υπηρέτησα επί 36 χρόνια, παραιτούμαι σήμερα από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Το ίδιο ζήτησα να πράξει και η σύζυγός μου, με την οποία μαζί υπηρετήσαμε την εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου, με αποτέλεσμα την παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου. Ωστόσο, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υιό μου Γ. Κουτσολιούτσο, ο οποίος με επιτυχία διαχειρίζεται την κρίση με τη συνδρομή των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. και του καταξιωμένου επιτελείου του και δηλώνω ότι θα σταθώ αρωγός τους στο δύσκολο έργο τους με ό,τι κριθεί απαραίτητο».

Λίγους μήνες μετά και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παραιτείται από τη θέση του διευθύνοντος Συμβούλου παραμένοντας ωστόσο στη διοίκηση ως μη εκτελεστικό μέλος.

Το τέλος εποχής για την οικογένεια Κουτσολιούτσου στη Folli Follie ήρθε τελικά τον Δεκέμβριο του 2019 με την αποχώρηση, εν μέσω εμποδίων πάντως, και του γιου του ιδρυτή της εταιρείας.

Η τελευταία πράξη στην ποινική έρευνα ενός σκανδάλου που επί 2,5 χρόνια συντάραξε την επιχειρηματική σκηνή ήταν το ραντεβού της οικογένειας Κουτσολιούτσου με τη δικαιοσύνη, οδηγώντας πατέρα και γιο στη φυλακή.

Διαβάστε επίσης: 

Η ώρα της κρίσης για τη Folli Follie

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 



 



 



 



 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider