Επιχειρήσεις | Διεθνή
15-08-2020 | 09:22

Capital Economics: Πότε αναμένονται τα πρώτα εμβόλια

Μοιράσου το
Capital Economics: Πότε αναμένονται τα πρώτα εμβόλια

Ποιες εταιρείες βρίσκονται κοντά στην ανακαλύψη του εμβολίου.

Η ανάπτυξη ενός εμβολίου θα αποτελούσε μια σημαντική ανακάλυψη στη μάχη κατά του Covid-19, αλλά δεν θα άλλαζε απαραίτητα τις άμεσες οικονομικές προοπτικές αναφέρει η Capital Economics σε έκθεσή της με τίτλο «The economic effects of a vaccine».

Συνολικά όπως επισημαίνει η Capital Economics έξι εμβόλια αναπτύσσονται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία και βρίσκονται στην τρίτη και τελευταία φάση των δοκιμών ενώ άλλα τρία είναι πιθανό να εισέλθουν στην τελική φάση ανάπτυξης τον επόμενο μήνα. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου εξακολουθεί να είναι ασαφές. Μέχρι σήμερα, ο γρηγορότερος χρόνος για την ανάπτυξη εμβολίου κατά ενός νέου ιού ήταν τέσσερα χρόνια. Φαίνεται πως τώρα θα αναπτυχθεί εντός 12 μηνών.

Όπως αναφέρει η Capital Economics τα αποτελέσματα ενός εμβολίου για την παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να διέπονται από τρεις παράγοντες:

  • Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό - στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το FDA στοχεύει συνήθως σε ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας περίπου 80%. Για το εμβόλιο SARS-CoV-2, ο πήχης έχει κατέβει στο 50%.
  • Η ταχύτητα με την οποία μπορεί να παραχθεί
  • Η ταχύτητα διανομής προς όλες τις χώρες

Ποιες είναι ωστόσο σύμφωνα με την Capital Economics οι εταιρείες που βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη του εμβολίου:

 

 

Η Capital Economics εκτιμά πως η Astra Zeneca είναι η εταιρεία που διατηρεί το προβάδισμα ώστε να βγάλει πρώτη ένα εμβόλιο με πιστοποίηση, από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2020.

Η παραγωγή της σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεράσει στο τέλος του 2021 τα 2,5 δισεκατομμύρια.

Φωτογραφία: Getty Images

Δεύτερη έρχεται η Pfizer με την BioNTech ώστε να βγάλουν και αυτές με τη σειρά τους ένα πιστοποιημένο εμβόλιο, από τα τέλη Σεπτέμβριο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου του 2020.

Η παραγωγή της σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ξεκινήσει το 2021 και θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύρια.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2021 αναμένεται να λάβει πιστοποίηση για το εμβόλιο κατά του Covid-19 η Moderna, όπως εκτιμά η Capital Economics.

Η συνολική της παραγωγή θα φτάσει το 1 δισ. εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.