Προβληματισμός και φόβος για λουκέτα στον κλάδο της εστίασης

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προβληματισμός και φόβος για λουκέτα στον κλάδο της εστίασης
Αρκετοί επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης σχεδιάζουν να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους ακόμη και μετά την άρση των μέτρων.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται για την επόμενη μέρα οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης με πολλούς από αυτούς να σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν ακόμη και μετά την άρση των μέτρων την 1η Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς σημειώνει στο insider.gr ότι η επίσημη θέση την ομοσπονδίας είναι πως ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφωθεί από την κυβέρνηση και τους ειδικούς σχετικά με το άνοιγμα των επιχειρήσεων του κλάδου, ωστόσο είναι απαραίτητο να ληφθούν μετρά στήριξης για την επαναλειτουργία τους.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, το θέμα των ενοικίων καθώς και στην επιδότηση της ασφαλιστικής εισφοράς των εργαζομένων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καββαθάς, βάσει των μέτρων τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν να λειτουργούν από την 1η Ιουνίου μόνο στους εξωτερικούς χώρους κάτι που σημαίνει δραματική μείωση του τζίρου τους. Επιπλέον το προσωπικό που θα απαιτείται με τα νέα δεδομένα θα είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το διάστημα πριν από την πανδημία.

Αρκετοί επιχειρηματίες σύμφωνα με τον κ. Καββαθά σχεδιάζουν να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους το πρώτο διάστημα μετά την άρση των μέτρων καθώς θεωρούν ότι το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας καθώς δεν γνωρίζουν και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές.

Σημειώνεται πως πρόσφατη έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΕΒΒΕ δείχνει πως επτά στις δέκα μικρές επιχειρήσεις θεωρούν ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας μετά την άρση των μέτρων, ενώ μία στις επτά (περίπου 100.000) κινδυνεύουν με οριστικό «λουκέτο» με το ποσοστό αυτό να εμφανίζεται αυξημένο στον κλάδο της εστίασης.

«Έχει χαθεί η σεζόν»

Πολλές επιχειρήσεις μέλη της ΠΑΣΚΕΔΙ, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τον Ιούνιο μετά την άρση των μέτρων όπως λέει στο insider η πρόεδρος του Σωματείου Νίκη Κωνσταντίνου.

«Πληρώνουμε τα ενοίκια, τους φόρους και θα λειτουργήσουμε με κλειστούς τους εσωτερικούς χώρους από 1η Ιουνίου. Όλοι οι επιχειρηματίες ξεκινούν με το να χρωστάνε ήδη ενοίκια επί τρεις μήνες» τονίζει.

Όπως επισημαίνει η κ. Κωνσταντίνου «για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να μπορέσουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της οικονομία πρέπει να γίνει ομαλά η επανένταξη. Ζητήσαμε ένα πραγματικό κεφάλαιο κίνησης, σαν το 2% του τζίρου του 2019 να πέσει στην πραγματική οικονομία. Να έχουμε να πληρώσουμε τους προμηθευτές».

Επισημαίνει παράλληλα πως ο κλάδος έχει ήδη επιβαρυνθεί από τον περασμένο Νοέμβριο με πτώση του τζίρου που έφτασε το 50% λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Όπως σημειώνει η ίδια, η προετοιμασία όσον αφορά στις εποχιακές επιχειρήσεις ξεκινά στα μέσα Μαρτίου και ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου. «Φέτος έχει χαθεί η σεζόν, δεν πρόκειται να ανοίξουν για έναν μήνα σχεδόν» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider