Ηχηρό ντεμπούτο για τη Saudi Aramco στο χρηματιστήριο του Ριάντ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηχηρό ντεμπούτο για τη Saudi Aramco στο χρηματιστήριο του Ριάντ
Ξεπέρασε τις προδοκίες η μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στον κόσμο.

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της Saudi Aramco στο χρηματιστήριο του Ριάντ με τη μετοχή της πετρελαϊκής εταιρείας να ενισχύετια κατά 10%, φτάνοντας στα 35,2 ριάλ (9,38 δολάρια), από 32 ριάλ που τιμολογήθηκε στην ΙΡΟ, δίνοντας αποτίμηση 1,88 τρισ. δολάρια.

Η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) του κόσμου, αυτή της Saudi Aramco ξεπέρασε την προηγούμενη αποτίμηση της αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η αξία των 1,88 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει κάτω από το στόχο που είχε θέσει βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στους τοπικούς επενδυτές μετά από την ακύρωση των διεθνών roadshow εξαιτίας του έλλειψης ξένου ενδιαφέροντος.

Ο Amin Nasser, Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η εταιρεία ήταν ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα.

«Προχωρούμε με βάση αυτό που αποφασίσαμε, το οποίο είναι τα 32 riyals ανά μετοχή, μια η οποία συμφωνήθηκε με βάση την πλήρη ανάλυση και αξιολόγηση», δήλωσε ο Nasser.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα σήμερα. Και είδατε ότι η αγορά ανταποκρίνεται στα αποτελέσματά μας, η εταιρεία θα συνεχίσει να είναι ο ηγέτης παγκοσμίως όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα και ταυτόχρονα εξετάζουμε σταθερά και αυξανόμενα μερίσματα στους επενδυτές μας. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τη στρατηγική ανάπτυξης, αυξάνοντας την κερδοφορία σε όλους τους τομείς».

Η πολυαναμενόμενη δημόσια εγγραφή της πιο κερδοφόρας εταιρείας παγκοσμίως αποτελεί το κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής (Vision του 2030) του πρίγκιπα Mohammed bin Salman, που στοχεύει στο μετασχηματισμό της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας. Ο πρίγκιπας έθεσε για πρώτη φορά την ιδέα το 2016, προκαλώντας έκπληξη στην αγορά.

Η Samba Capital, ένας από τους συμβούλους της Aramco, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το 10,5% των προσφορών προέρχονταν από ξένους επενδυτές, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από εταιρείες και funds της Σαουδικής Αραβίας. Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης στραφεί σε πλούσιες τοπικές οικογένειες και δισεκατομμυριούχους της x;vraw για να ενισχύσει την υποστήριξη για την εισαγωγή, σύμφωνα με αναφορές.

Πηγή: CNBC

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider