Ποιοι θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες
«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι προστατευτικές μάσκες ήρθαν για να μείνουν, σύμφωνα με τα όσα παρουσιάζονται στο σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης περιοριστικών μέτρων «Γέφυρα Ασφαλείας», το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.  

Συγκεκριμένα, πλέον η χρήση της προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους και πελάτες σε:

  • κουρεία
  • κομμωτήρια
  • κέντρα αισθητικής
  • λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση και από τους εργαζομένους σε:

  • σούπερ μάρκετ
  • καταστήματα τροφίμων

Ενώ γίνεται και αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας (υφασμάτινης ή άλλης):

  • σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζόμενους και πελάτες και στα ΜΜΜ 
  • άτομα 3ης ηλικίας

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια. Η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα - βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής. Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια.

Το νέο σύνθημα είναι «Μένουμε Ασφαλείς»

Περνώντας στη δεύτερη φάση του κυβερνητικού σχεδιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφιστά την προσοχή των πολιτών: «Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια. Θα το ξαναπώ: Η έξοδός από την καραντίνα θα γίνεται βήμα - βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής. Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια. Το σχέδιο μας για το επόμενο δίμηνo είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο. Είναι όμως αυτό που δηλώνει η λέξη: Σχέδιο. Άρα, θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών. Και μόνο η πειθαρχία του κάθε πολίτη θα είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία του».

insider

«Και καθώς περνάμε στη δεύτερη φάση, αυτοί οι δεσμοί εμπιστοσύνης πρέπει να διατηρηθούν άρρηκτοι. Ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος. Τότε, έπρεπε να αμυνθούμε για την υγεία μας και να σώσουμε ζωές, μένοντας σπίτι. Ενώ τώρα καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε μεθοδικά, σταδιακά, σε κάποιες από τις γνώριμες δραστηριότητές μας. Το νέο μας σύνθημα, λοιπόν, είναι «Μένουμε Ασφαλείς». Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι».

Δείτε όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐουαίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Ωστόσο όπως διευκρίνισε θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας.

Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.

Την ίδια μέρα, στις 4 Μαΐου, θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά: Βιβλιοπωλείαηλεκτρονικά είδηΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών και κομμωτήριαπάντα όμως με ραντεβού.

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων τα οποία θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider