Πώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα
Όλο το πλάνο επιστροφής στην κανονικότητα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Το σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων που έχουν ληφθεί για την προάσπιση της δημόσιας υγείας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του. «Έχοντας αντιμετωπίσει την μέχρι τώρα κατάσταση με υπευθυνότητα, ήρθε η στιγμή που καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε μεθοδικά και σταδιακά σε κάποιες από τις δραστηριότητές μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε τους άξονες μιας «γέφυρας ασφάλειας» προς τη νέα καθημερινότητα οι οποίοι ορίστηκαν μετά από τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Ωστόσο όπως διευκρίνισε θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας.

Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.

Την ίδια μέρα, στις 4 Μαΐου, θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών και κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων τα οποία θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Αναφερθείς στην εκκλησία και ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία τους ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση ανέφερε ότι τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά ωστόσο ενδέχεται να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου, μόνο όμως αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Αναλυτικότερα τα μέτρα για την εκπαίδευση, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, θα εξηγήσει η υπουργός Παιδείας σε ενημέρωση την Τετάρτη 29 Απριλίου

Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί.

Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, μέσα στον Ιούνιο θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα, πάντα βέβαια ανάλογα με τις εξελίξεις.

Τέλος, απίθανο κρίνεται, όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.

Να σημειωθεί ότι όπως έγινε σαφές, το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο, θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider