«Φρένο» στα σενάρια ανοίγματος της αγοράς - Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φρένο» στα σενάρια ανοίγματος της αγοράς - Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις
Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις για τις αποφάσεις ως προς τα περαιτέρω βήματα. 

Με μια προσωπική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει φρένο στα σενάρια για άνοιγμα της κοινωνίας που ξεκίνησαν να αναπαράγονται διαρκώς τις προηγούμενες μέρες και ώρες. Και αυτό γιατί η επιδημιολογική κατάσταση που αποτυπώνεται είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ φαίνεται πως και η επιβράδυνση του ρυθμού μετάδοσης που έβλεπαν οι ειδικοί τις προηγούμενες μέρες είναι ακόμα πιο αργή του αναμενομένου. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Reader.gr, είναι τις επόμενες μέρες να περιμένουμε ακόμα υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και, συνακόλουθα, μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά την καθιερωμένη συζήτησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, τόσο για το σχέδιο του ανοίγματος, όσο και για το τέλος του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, κάτι που πρέπει, πλέον, να θεωρείται σχεδόν εκτός συζήτησης.

«Θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς, μόνον όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είναι σαφές, αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ακόμα ικανός χρόνος, καθώς και τα κρούσματα να μειωθούν, η πίεση στο σύστημα Υγείας θα εξακολουθήσει να παραμένει σημαντική για αρκετές μέρες. Άλλωστε, όπως μετέφεραν κυβερνητικά στελέχη στο Reader.gr, με δεδομένο ότι και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκίνησε να ισχύει την προηγούμενη εβδομάδα και τα σχολεία έκλεισαν, επί της ουσίας, την Παρασκευή, το κανονικό lockdown ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο.

«Άκαιρη», χαρακτήρισε τη συζήτηση για το άνοιγμα και ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανέλαβε χθες να ανακοινώσει τα νέα μέτρα για τα χερσαία σύνορα, στα οποία κατέληξε η χθεσινή, πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Πλέον, κλείνει το πέρασμα της Κρυσταλλοπηγής, ώστε όσοι έρχονται από την Αλβανία να περνούν από την Κακαβιά, όπου θα ελέγχονται και με γρήγορα τεστ. Ακόμα, το πέρασμα της Νυμφαίας θα χρησιμοποιείται μόνο από φορτηγά αυτοκίνητα. Αυτό, συνδυαστικά με την παρουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ στα σύνορα, δίνει τη δυνατότητα ακόμα καλύτερου ελέγχου όσων εισέρχονται στη χώρα, ενώ και στη Βόρεια Ελλάδα επίκειται εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο στους δρόμους όσο και σε εργασιακούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν της σημερινής, προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης για τον κορονοϊό, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση σε συσκέψεις την ερχόμενη εβδομάδα, όπου και θα παρθούν οι αποφάσεις για τα περαιτέρω βήματα. Έως τότε, στο κυβερνητικό επιτελείο φιλοδοξούν να έχουν μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση, η οποία, ως αυτή τη στιγμή, παραμένει αρκετά δύσκολη. Η καλύτερη εικόνα θα βοηθήσει, ώστε να υπάρχει μια καλύτερη «ορατότητα» για τη συνέχεια, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις τόσο για την όποια παράταση του lockdown, έως τις 7 ή ακόμα και τις 14 Δεκεμβρίου (απευκταίο σενάριο), όσο και για τη χρονοσειρά του ανοίγματος. Είναι σαφές ότι στην προμετωπίδα είναι τα σχολεία, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνουν και στοχευμένα τεστ σε μαθητές όλων των βαθμίδων, και έπεται το λιανεμπόριο, με την εστίαση να είναι στο τέλος των προτεραιοτήτων. Πιθανό άνοιγμά της, δε, θα έρθει πακέτο με εξαιρετικά αυστηρούς όρους για την επαναλειτουργία καταστημάτων εστίασης.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider