Κινητικότητα - εν μέσω προκλήσεων - στα ελληνοτουρκικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κινητικότητα - εν μέσω προκλήσεων - στα ελληνοτουρκικά
Η επαφή στο ανώτατο επίπεδο μπορεί να υποδηλώνει μια συνολική προσπάθεια επανέναρξης των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών.

Το τηλεφώνημα μεταξύ Μητσοτάκη -και Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή ερμηνεύεται ως μια πρώτη προσπάθεια ανάσχεσης μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης στα ελληνοτουρκικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι δυο πλευρές είναι πρόθυμες να επαννεκινήσουν τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών. Η Αθήνα πάντως συνεχίζει την διπλωματική της κινητικότητα με φόντο το κρίσιμο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13 Ιουλίου που θα απασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα της Τουρκίας.

Έμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρικών σχολίαζαν στο reader.gr πως το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν δεν σημαίνει πως οι δυο πλευρές επανέρχονται σε τροχιά διερευνητικών επαφών ή διαλόγου. Βρισκόμαστε άλλωστε ακόμη στην αρχή μιας δύσκολης πορείας αποκλιμάκωσης της έντασης που θα πρέπει να συνοδευτεί με έμπρακτες ενέργειες της τουρκικής πλευράς έστω και μερικής αποκλιμάκωσης (υπερπτήσεις, δηλώσεις, απειλές κοκ). Όμως η επαφή στο ανώτατο επίπεδο μπορεί να υποδηλώνει μια συνολική προσπάθεια επανέναρξης των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών, για την οποία κεντρικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε η Γερμανική κυβέρνηση μέσω του διπλωματικού συμβούλου της Καγκελαρίου Μέρκελ, η χώρα της οποίας αναλαμβάνει άλλωστε μεθαύριο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο. Πιέσεις φαίνεται πως άσκησε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ που βρέθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη Τετάρτη και επεσήμανε μπροστά στον Πρωθυπουργό την αναγκαιότητα του διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών, παρά τη σαφή καταδίκη των Τουρκικών ενεργειών στη ΝΑ Μεσόγειο.

Κρίσιμο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13 Ιουλίου

Πέρα από το διμερές πεδίο, εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες δυο εβδομάδες στην κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπου για πρώτη φορά μετά την πανδημία του κορονοϊού θα βρεθούν ξανά μαζί οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα συζήτησης τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Εκεί θα καταθέσουν την αντίδρασή τους στην τουρκική προκλητικότητα οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ θα εκφράσει και τη δική του εικόνα ο Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την επίσκεψή του σε Αθήνα και Ρώμη. Ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα η Αθήνα έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να εκφράσει αίτημα κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία αν και αυτή τη στιγμή δεν προβάλλει ως το πιθανότερο σενάριο.

Στην Τυνησία σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί σήμερα στην Τυνησία, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Κατά την επίσκεψή του, ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Kais Saied και τον Πρωθυπουργό, Elyes Fakhfakh, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Noureddine Erray. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, θα συζητηθούν το Μεσανατολικό και οι σχέσεις ΕΕ-Τυνησίας. Τέλος, θα υπογραφεί Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider