Το τελεσίγραφο Μητσοτάκη φέρνει σαρωτικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το τελεσίγραφο Μητσοτάκη φέρνει σαρωτικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να θέσει το δάκτυλον επί των τύπων των ήλων και να θέσει ένα αυστηρό τελεσίγραφο.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλει το...πιστόλι του ποδοσφαιρικού Grexit στο τραπέζι αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Έρχεται Μνημόνιο με σφραγίδα UEFA-FIFA και σαρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Χθες το βράδυ, μιλώντας στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε το…όπλο στο τραπέζι, όσον αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά τις σφοδρές αναταράξεις από την τροπολογία που ψηφίστηκε την Τετάρτη και αφορούσε τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να θέσει το δάκτυλον επί των τύπων των ήλων και να θέσει ένα αυστηρό τελεσίγραφο: είτε θα επιβληθεί ένα Μνημόνιο με τη βούλα της UEFA και της FIFA στο ποδόσφαιρο είτε θα ακολουθήσει το Grexit με συνταγή…Θάτσερ, δηλαδή όχι με απόφαση των ξένων ομοσπονδιών, αλλά με αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Όπως από χθες μετέφερε αποκλειστικά το Reader.gr, ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει τις αποφάσεις του για τα επόμενα βήματα: την ερχόμενη εβδομάδα, κυβερνητικό κλιμάκιο θα μεταβεί στην Ελβετία, την έδρα της UEFA, όπου θα έχει συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους και της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλά και της FIFA. Σε δεύτερο χρονο και μάλλον τη μεθεπόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα θα φτάσει ο Τζιάνι Ιφαντίνο, ο ισχυρός άνδρας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε τις τελευταίες μέρες να πάρει το παιχνίδι πάνω του. Εξ ου και, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Reader.gr, αναζήτησε σχεδόν από την αρχή της εκδήλωσης της ποδοσφαιρικής κρίσης πιο ριζικές λύσεις από την τροπολογία περί πολυϊδιοκτησίας. Έγιναν μέσω των διαθέσιμων καναλιών οι πρώτες επαφές τόσο με τη Νιόν (UEFA) όσο και με τη Ζυρίχη (FIFA) και προγραμματίστηκαν τα επόμενα βήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης πήρε πάνω του τις σχετικές ανακοινώσεις. Στενοί του συνεργάτες διαβεβαιώνουν ότι το σενάριο της διακοπής πρωταθλήματος δεν βρέθηκε ποτέ στο τραπέζι. Και αυτό γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι αυτό θα ήταν ένα μέτρο άνευ αντικρύσματος, καθώς έτσι η κυβέρνηση απλώς θα κλωτσούσε το τενεκεδάκι παρακάτω. Συνεπώς, επελέγη μια πιο ριζική λύση.

Ένα άλλο ποδόσφαιρο

Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει με την κίνησή του ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο. Εξ ου και ξεκινά με ένα σαφές μήνυμα προς τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, τινές εκ των οποίων έχουν επιδοθεί σε έναν ανελέητο πόλεμο το τελευταίο διάστημα, με κορωνίδα τις προηγούμενες μέρες. Ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει προς τους μεγαλομετόχους των ΠΑΕ ότι έχουν δύο επιλογές: ή να δεχθούν το Μνημόνιο και να είναι μέρος της διάδοχης κατάστασης, συμμετέχοντας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που φέρνουν χρήματα και πρεστίζ, ή να τορπιλίσουν τη διαδικασία, ωθώντας την κυβέρνηση στο να ζητήσει το Grexit. Και, ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, ο πρωθυπουργός απαντά και με σαφή τρόπο στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς πετά την μπάλα στους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου. Στην κυβέρνηση, δε, γνωρίζουν ότι, αν τα πράγματα οδηγηθούν στο απώτατο σημείο, μεγάλο μέρος της κοινωνίας που παρακολουθεί αηδιασμένο τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα συναινέσει ασμένως σε ένα σενάριο ευρωπαϊκής εξόδου.

Πέραν αυτού, όμως, ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα, καθώς είναι σαφές ότι, αν προχωρήσουν τα σχέδια για ένα Μνημόνιο με τη σύμπραξη UEFA και FIFA, τότε θα μιλάμε για άλλο ποδόσφαιρο. Καμία από τις σημερινές δομές δεν θα μείνει ανέγγιχτη από τις αλλαγές. Με άλλα λόγια, το Μνημόνιο θα επηρεάσει το ποδόσφαιρο από την…κορυφή έως τα νύχια. Το σχέδιο δεν έχει πάρει ακόμα την τελική του μορφή, μιας και πολλές αλλαγές απαιτούν επεξεργασία σε συνεργασία με UEFA και FIFA, αλλά πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι η σημερινή εικόνα να αλλάξει άρδην και μάλιστα άμεσα.

Εκτός πλάνου ο Αυγενάκης

Βεβαίως, όλα αυτά σημαίνουν και αλλαγή στον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης «ελληνικό ποδόσφαιρο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής έστειλε το μήνυμα ότι παίρνει ο ίδιος πάνω του τα πράγματα, εξ ου και θα δει ο ίδιος τον κ. Ινφαντίνο. Σε κάθε περίπτωση, εκτός πλάνου φαίνεται πως βγαίνει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Ο κ. Αυγενάκης δεν θα συμμετάσχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο που την ερχόμενη εβδομάδα θα πάει στην Ελβετία. Σημειωτέον, ο Λευτέρης Αυγενάκης χθες, την ώρα που ο πρωθυπουργός έθετε το τελεσίγραφο για το ελληνικό ποδόσφαιρο από βήματος Βουλής δεν καθόταν στα υπουργικά έδρανα, αλλά στα βουλευτικά.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider