Μητσοτάκης: Νίκη δημοκρατική η ψήφος των απόδημων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Νίκη δημοκρατική η ψήφος των απόδημων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στις δυο προϋποθέσεις που τίθενται στον τελευταίο άξονα του νομοσχεδίου.

Νίκη δημοκρατική, κοινοβουλευτική και εθνική χαρακτήρισε την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοκρατική νίκη «γιατί διευρύνει στην πράξη το δικαίωμα της ψήφου». Κοινοβουλευτική νίκη γιατί «καταφέραμε να βρούμε κοινό τόπο» και κυρίως εθνική νίκη «γιατί ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνική τους εστία».

Έτσι χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων, σημειώνοντας παράλληλα πως «τους δίνει λόγο για ό,τι συμβαίνει στην πατρίδα και αναθερμαίνει το ενδιαφέρον. Είμαστε λίγοι για να μείνουμε διχασμένοι. Ο παγκόσμιος ελληνισμός είναι εδώ και σας καλώ να το αποδείξετε και με τη δική σας ψήφο».

Εξηγώντας τους τέσσερις άξονες του νομοσχεδίου σημείωσε:

  • Ισοτιμία της ψήφου. Κάθε διαφορετική προσέγγιση θα ήταν αντισυνταγματική θα προσέκρουε στον αγώνα για την ισοτιμία της ψήφου.

  • Οι συμπατριώτες μας θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους σε πρεσβείες, προξενεία και άλλα κτίρια σε χώρες με μεγάλες αποστάσεις.

  • Αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές επικρατείας. Εκεί θα βρίσκονται και οι υποψήφιοι της διασποράς. Κάθε άλλη λύση θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα. Σωστή η πρόταση που έγινε και την αποδεχτήκαμε. Πρόταση της κ. Γεννηματά, δεν έχω δυσκολία να το ομολογήσω.
  • Ορίζεται ότι προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού θα διευκολυνθούν τίθενται δυο προϋποθέσεις, που δημιούργησαν κάποιες αντιδράσεις των ομογενών. Δεν τέθηκαν από την κυβέρνηση. Αναφέρομαι στα 2 χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να είναι φορολογικά ενεργοί εκτός αν είναι κάτω των 30.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στις δυο προϋποθέσεις που τίθενται στον τελευταίο άξονα του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για τους όρους που έθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδα.

«Ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε τη συναίνεση και να περάσουμε τους 200. Τέθηκαν από το ΚΚΕ. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν οι περιορισμοί. ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΝΔ δεν τα θεωρούσαν απαραίτητα».

Κλείνοντας επανέλαβε τα όσα είχε τονίσει νωρίτερα και ο υπουργός Εσωτερικών. Ότι δηλαδή «το τετράπτυχο δεν ήταν η ιδανικότερη λύση, αλλά η μόνη ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη. Αν δεν είχαμε συμβιβαστεί θα υποχωρούσαμε δυο βήματα στο όνομα ενός άλματος που δεν θα κάναμε ποτέ. Δεν θα δίναμε δυνατότητα ψήφου. Ενώ τώρα έχουμε έναν νόμο, όλη η γενιά του brain drain, υπάγεται αυτόματα στις προβλέψεις του νόμου».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider