Η Κυριακή 7 Ιουλίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία διενέργειας των εθνικών εκλογών, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και από κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η συγκεκριμένη ημερομηνία εξετάζεται προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλήνιες εξετάσεις, που τελειώνουν στις 2 Ιουλίου, ώστε να να μην έχουν υποχρεώσεις οι γονείς αλλά και οι πολίτες 17 χρονών με δικαίωμα ψήφου. Το θέμα συζητήθηκε στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χτες ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς του συνεργάτες, όπου και υπήρξε ένας πρώτος σχεδιασμός για την προεκλογική περίοδο και τη γραμμή που θα ακολουθήσουν Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ δεν υπάρχει θέμα παραίτησης της κυβέρνησης και ορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης όπως έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015 - καθώς σε εκείνη την περίπτωση προβλέπονταν βάσει Συντάγματος ο ορισμός υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, καθώς πραγματοποιήθηκαν δυο εθνικές εκλογές σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Θα πραγματοποιηθεί βέβαια αλλαγή υπουργού Εσωτερικών.

Ο Πρωθυπουργός πάντως θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει σε άτυπο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ, με αντικείμενο την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών. Επίσης, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση και την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Κατά την άτυπη αυτή συνάντηση, αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να διαβουλευθεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο ζήτημα θα επανέλθουν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων κατά την τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20-21 Ιουνίου, στο οποίο στόχος είναι η λήψη αποφάσεων συνολικά επί του πακέτου των διορισμών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην παρέμβασή του στο σημερινό δείπνο, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής, καθώς και το σύνολο των προσώπων που θα αναλάβουν τις ανώτατες θεσμικές θέσεις στην ΕΕ, να στηρίζουν την ενότητα και τα ιδανικά της Ένωσης, όπως την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, μιας Ένωσης πιο ελκυστικής προς τους πολίτες που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και όχι στη λιτότητα.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θίξει τα ζητήματα αυτά, καθώς και τις θέσεις της χώρας μας επί της στρατηγική ατζέντας της Ε.Ε. για την επόμενη πενταετία, κατά την Σύνοδο των χωρών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου 2019. 

Πηγή: Reader.gr