Έξοδος στις αγορές πριν το νέο πακέτο στήριξης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξοδος στις αγορές πριν το νέο πακέτο στήριξης
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει νέες παρεμβάσεις και σήμερα βγαίνει στις αγορές για να αντλήσει 1 με 1,5 δισ. ευρώ.

Κρίσιμα θα είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 τα οποία θα ανακοινώσει αύριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς θα καθορίσουν τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για το επόμενο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορoνοϊού.

Το εν λόγω πακέτο θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την Θεσσαλονίκη και θα αποτελέσει το πρώτο στάδιο παρεμβάσεων πριν την ενεργοποίηση των μέτρων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα στοιχεία για το ΑΕΠ Απριλίου – Ιουνίου 2020 αναμένεται να είναι τα πλέον δυσμενή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Υπενθυμίζεται πως το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο 2020 υποχώρησε κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση, ήτοι είχαμε ύφεση χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει σημαντική επίδραση από τον ιό σε δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.

Αυτή η επίδραση θα μετρηθεί στο ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, αλλά και στο ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, στο οποίο παραδοσιακά καταγράφεται η δραστηριότητα που σχετίζεται με τον τουρισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει προσφάτως εκφράσει την πεποίθηση πως σε ετήσια βάση η πτώση του ΑΕΠ θα κινηθεί πέριξ του 8%. Ο ίδιος στηρίζει την πεποίθηση αυτή στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και στα μέτρα ανάσχεσης της κρίσης που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, αλλά και στα μέτρα που θα ληφθούν το προσεχές διάστημα. Δεδομένου του βάθους της στήριξης με δημόσιο χρήμα και των θετικών μέτρων τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και των φόρων η κυβερνητική προσδοκία είναι πως η ύφεση θα συγκρατηθεί.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αναδρομικά που θα καταβληθούν σύντομα στους συνταξιούχους, οι στοχευμένες μειώσεις φόρων και εισφορών, ο τρίτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η παράταση της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% των ενοικίων επιχειρήσεων κατά ένα μήνα, κ.α..

Πάντως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει αυτές τις παρεμβάσεις και σήμερα βγαίνει στις αγορές για να αντλήσει 1 με 1,5 δισ. ευρώ, μέσω της επανέκδοσης του δεκαετούς ομολόγου λήξης 2030.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider