Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, υπεραμυνόμενος, για μια ακόμη φορά, των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Πορτογαλία, ο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, ή ακόμη και νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, εάν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν πιάσει το στόχο του.

«Η ευρωπαϊκή Συνθήκη ορίζει πως οι ενέργειές μας είναι απαραίτητες για να επιτύχουμε την αποστολή και το έργο μας. Οι περιορισμοί που θέτουμε ως προς τα διαθέσιμα εργαλεία μας είναι άμεσα συναρτώμενοι με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε χρήση του συνόλου της ευελιξίας που διαθέτουμε εντός των όρων που ορίζει η αποστολή μας. Εμείς είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση που θα προκύψει έναντι του στόχου για σταθερότητα των τιμών», εξήγησε ο Ντράγκι.

Αναφερόμενος στην ευρεία γκάμα των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ, ο Ντράγκι στάθηκε στην επιλογή της μείωσης των επιτοκίων, καθώς και στο ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων (asset purchase program- APP).