«Κληρώνει» σήμερα για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ – Τετ α τετ Τσακαλώτου – Λαγκάρντ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κληρώνει» σήμερα για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ – Τετ α τετ Τσακαλώτου – Λαγκάρντ
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του ESM προκειμένου να προχωρήσει στην αποπληρωμή του μέρους των δανείων του ΔΝΤ που φέρει πολύ υψηλό επιτόκιο.

Για την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ενημερώσει επισήμως τη γενική διευθύντρια του οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνάντηση Λαγκάρντ – Τσακαλώτου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ώρες στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου. Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει τετ-α-τετ πρώτα με την Κριστίν Λαγκάρντ και στη συνέχεια με τον Πόουλ Τόμσεν.

Στηρίζει ο ESM την πρόωρη αποπληρωμή

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων και συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προκειμένου να προχωρήσει στην αποπληρωμή εκείνου του μέρους των δανείων του ΔΝΤ που φέρει πολύ υψηλό επιτόκιο.

Μόλις χθες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτήρισε «θετικό σημάδι» τη βούληση της ελληνικής πλευράς να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και ερωτηθείς για τη βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε: «Εάν η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει το ΔΝΤ νωρίτερα θα πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις με του πιστωτές της. Αλλά αυτό είναι ένα θετικό σημάδι».

Από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως βλέπει θετικά αυτή την εξέλιξη, αφενός διότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αφετέρου διότι θα περιορίσει το ρίσκο του ΔΝΤ και θα ενισχύσει τα οικονομικά του μεγέθη.

Τι επιθυμεί να αποπληρώσει πρόωρα η Ελλάδα

Πρόκειται για δάνεια ονομαστικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν επιτόκιο 5,1%.

Η αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων θα λειτουργήσει ευνοϊκά στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς θα αποσυρθούν ακριβές μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Επί του διαδικαστικού, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα για να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα στο Ταμείο.

Τι χρωστάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ

Σήμερα η οφειλή της Ελλάδος προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε 9,8 δισ. ευρώ, ποσό που θα μειωθεί στα 6 δισ. ευρώ εφόσον η Ελλάδα αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του Ταμείου που ωριμάζουν την προσεχή διετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider