Ποιες χώρες υποστηρίζουν το εμβόλιο Covid της Astrazeneca - Χωρίς κοινή θέση η ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες χώρες υποστηρίζουν το εμβόλιο Covid της Astrazeneca - Χωρίς κοινή θέση η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να κρατήσει κοινή θέση όσον αφορά στην σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca.

Γερμανία και Ισπανία περιορίζουν την χρήση του εμβολίου Covid της Astrazeneca στους πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ η Αυστρία και η Βρετανία εμφανίζονται καθησυχαστικές.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) χθες, Τετάρτη, μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο φέρεται να ευθύνεται για περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα.

Πιο πιθανό σήμερα ή το αργότερο αύριο θα γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο της Astrazeneca η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Δεν αναμένουμε σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα θέμα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca. Αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μετά την θετική αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Αυστρία τάχθηκε υπέρ της αμετάβλητης συνέχισης του αυστριακού προγράμματος εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με την απόφαση άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, να περιορίσουν τη χρήση του στους νέους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ακολουθώντας τη σύσταση του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τονίζει για μία ακόμη φορά, έπειτα από νέες διαβουλεύσεις της, ότι το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βρετανική κυβέρνηση, η οποία καθησύχασε σήμερα τους πολίτες όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων κατά της COVID-19 που διατίθενται στη Βρετανία, την επομένη της ανακοίνωσης ότι είναι προτιμότερο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να τους προσφέρεται, για προληπτικούς λόγους, μια εναλλακτική στο εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου αυτή είναι διαθέσιμη.

Όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο "δεν ενέχουν κινδύνους για όλες τις ηλικίες", αλλά λόγω του "εξαιρετικά σπάνιου" κινδύνου εμφάνισης θρόμβου αίματος, στους κάτω των 30 ετών θα προσφέρεται το εμβόλιο της Moderna ή των Pfizer/BioNTech, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος έκανε το γύρο των τηλεοπτικών πάνελ σήμερα το πρωί.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, η MHRA, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι διαπίστωσε τον θάνατο 19 ανθρώπων που είχαν λάβει το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε σύνολο 70 περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων αίματος που εντοπίστηκαν μετά την χορήγηση περισσότερων από 20 εκατομμυρίων δόσεων του σκευάσματος αυτού από τις αρχές του Δεκεμβρίου. Η διευθύντριά της βεβαίωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων για "την μεγάλη πλειονότητα" του πληθυσμού.

Γερμανία και Ισπανία περιορίζουν την χρήση του στους άνω των 60 ετών, ενώ η Αυστραλία συνιστά να μην χρησιμοποιείται σε ανθρώπους κάτω των 50.

Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, το γερμανικό ινστιτούτο που είναι υπεύθυνο για τα εμβόλια και τα βιοϊατρικά φάρμακα, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιμείνει στη σύστασή του για περιορισμό της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών.

Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η σύστασή του βασίζεται σε εντατικές αναλύσεις της παρούσας κατάστασης της πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η απόφαση της Ισπανίας, η οποία επίσης πρότεινε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε ανθρώπους άνω των 60 . Τη σύσταση αυτή έκανε το ισπανικό υπουργείο Υγείας προς τις τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν τον τελευταίο λόγο για το ζήτημα.

"Με τις διαθέσιμες πληροφορίες μέχρι τώρα και για λόγους πρόληψης προτείνεται να χορηγείται το εμβόλιο σε ανθρώπους 60 ετών και άνω", δήλωσε αργά χθες το βράδυ από την Μαδρίτη η υπουργός Υγείας της χώρας Καρολίνα Νταρίας.

Από την πλευρά της, η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer αντί εκείνου της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα κάτω των 50 ετών.

Ο αρχίατρος Πολ Κέλι είπε συγκεκριμένα ότι ενώ ο κίνδυνος είναι υπερβολικά μικρός, οι ειδικοί στην χώρα άλλαξαν την σύστασή τους αναφορικά με εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Χθες το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι παγώνει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca για όσους είναι κάτω των 55 ετών, κάτι ανάλογο με αυτό που αποφάσισε η Γαλλία.

Η Αυστραλία και οι Φιλιππίνες περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, ενώ η Αφρικανική Ένωση εγκατέλειψε τα σχέδια να αγοράσει το εμβόλιο, επιφέροντας περαιτέρω πλήγματα στις ελπίδες της εταιρείας να παραδώσει δόσεις του εμβολίου της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι Φιλιππίνες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Η Αυστραλία συνέστησε τα άτομα κάτω των 50 ετών να λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer, αντί της AstraZeneca, μια αλλαγή πορείας που προειδοποίησε ότι θα καθυστερήσει την εκστρατεία εμβολιασμού.

Η Αφρικανική Ένωση διερευνά επιλογές με την Johnson & Johnson έχοντας εγκαταλείψει τα σχέδια της να αγοράσει το εμβόλιο της AstraZeneca από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής.

Ο υπουργός Υγείας της Ινδονησίας Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για την παραλαβή έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 ώστε να καλύψει κενά στις παραδόσεις μετά από καθυστερήσεις στις αφίξεις των εμβολίων της αγγλοσουηδικής εταιρείας.

Η Ινδία έχει περιορίσει προσωρινά όλες τις σημαντικές εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca από το Ινδικό Ινστιτούτο Serum (SII), τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εγχώριων λοιμώξεων.

Αρκετές χώρες της ΕΕ έπαψαν εντελώς τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στα μέσα Μαρτίου και έκτοτε δεν έχουν ξεκινήσει την εκ νέου χορήγησή του.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider