Ένας νέος γύρος εντατικών διαπραγματεύσεων για το Brexit ξεκινά σήμερα μεταξύ των Ευρωπαίων και των Βρετανών, με στόχο να καταγραφεί πρόοδος στις συνομιλίες μέχρι και το τέλος του Ιουλίου. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι συνομιλίες ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες και θα συνεχίζονται κάθε εβδομάδα εναλλακτικά στην βελγική πρωτεύουσα και το Λονδίνο μέχρι το τέλος του Ιουλίου, ενώ διευκρινίζεται ότι θα έχουν περισσότερο πολιτικό παρά τεχνικό χαρακτήρα, ώστε να δοθεί «νέα ώθηση», έπειτα από τέσσερις γύρους άκαρπων συνομιλιών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον δηλώνει σχετικά ότι επιθυμεί, να υπάρξουν μέχρι το τέλος του Ιουλίου οι μεγάλοι άξονες ενός συμβιβασμού. Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους, επικεντρωμένοι στο σχέδιο ανασυγκρότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την επιδημία του κορονοϊού δεν κινούνται στα στενά αυτά χρονικά όρια και θεωρούν ότι ο Οκτώβριος θα είναι η «πραγματική στιγμή της αλήθειας» για το Brexit.

Διαφορετικό χρονοδιάγραμμα

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ σε ομιλία του στο European Policy Center (EPC), «εκείνη την χρονική στιγμή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο συμφωνίας...εάν θέλουμε να επικυρωθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχώρησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου, συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με τους υψηλούς δασμούς και τους αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους, θα διέπουν τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Και οι δύο πλευρές θέλησαν να δημιουργήσουν θετική ατμόσφαιρα τις τελευταίες ημέρες . Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι περιμένει ένα «μήνυμα» από τους Βρετανούς και υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει εποικοδομητική στάση για να βρεθεί ένας κοινός τόπος.

Ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ του απάντησε στο Twitter ότι η βρετανική πλευρά προσέρχεται στις Βρυξέλλες με καλή πίστη για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των Ευρωπαίων.

Ωστόσο, προειδοποίησε: «Θα πρόκειται για πραγματική διαπραγμάτευση και ορισμένες μη ρεαλιστικές θέσεις της ΕΕ πρέπει να αλλάξουν».

Αυτήν την εβδομάδα οι διαπραγματευτές θα συζητήσουν επίσης τον ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πρόσβαση των ευρωπαίων αλιέων στα βρετανική ύδατα, καθώς και τη μορφή που θα έχει η μελλοντική συμφωνία: ευρεία συμφωνία που θα καλύπτει όλους τους τομείς της σχέσης, όπως επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι, ή απλή εμπορική συμφωνία που θα συνοδεύεται από επιμέρους συμφωνίας, όπως θέλουν οι Βρετανοί.