Ποιο είναι το «μοντέλο Καναδά» που επιδιώκει το Λονδίνο στην εμπορική συμφωνία με την ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιο είναι το «μοντέλο Καναδά» που επιδιώκει το Λονδίνο στην εμπορική συμφωνία με την ΕΕ
Το 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία εμπορίου με τον Καναδά, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας και ΕΕ.  

Μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, παρόμοια με εκείνη του Καναδά, επιθυμεί το Λονδίνο, παρουσιάζοντας τους όρους της βρετανικής πλευράς στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μελλοντική εμπορική σχέση, στη μετά Brexit εποχή.

«Θα επιμείνουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει οτιδήποτε κάνουμε εμείς ως τίμημα για το ελεύθερο εμπόριο. Θα το κάνουμε; Φυσικά και όχι. Θέλουμε μία συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου παρόμοια με του Καναδά, αλλά στην απίθανη υπόθεση που δεν θα το καταφέρουμε, τότε το εμπόριό μας θα πρέπει να βασιστεί στην υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ», προειδοποίησε πριν λίγες ώρες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ποιο είναι το μοντέλο Καναδά

Όπως αναφέρει το BBC, το 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία εμπορίου με τον Καναδά, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας και ΕΕ.

Βάσει της συμφωνίας που είχε υπογραφεί, απαλλάσσονται από την επιβολή δασμών τα περισσότερα αγαθά που εμπορεύονται οι χώρες μεταξύ τους.

Αυτόματα, τα καναδικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες (π.χ. κανόνες ασφάλειας τροφίμων), ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στον Καναδά.

Επιπλέον, όπως ορίζει η συμφωνία, τα δημόσια συμβόλαια είναι ανοιχτά για όλους, ήτοι μπορούν να συμμετέχουν όλοι σε δημόσια έργα κλπ. Για παράδειγμα, οι καναδικές εταιρείες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην κατασκευή των γαλλικών σιδηροδρόμων χωρίς περιορισμούς.

Ο κλάδος ωστόσο των υπηρεσιών – που αντιστοιχεί στο 80% του βρετανικού ΑΕΠ – μπορεί να καλυφθεί μόνο μερικώς από μια εμπορική συμφωνία, αντίστοιχη με εκείνη του Καναδά.

Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι μια τέτοια συμφωνία, κατά το καναδικό πρότυπο, δεν συμπεριλαμβάνει τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Με απλά λόγια, οι βρετανικές τράπεζες δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν Ευρωπαίους πελάτες χωρίς να έχουν προηγουμένως λάβει τις απαραίτητες άδειες από τις αντίστοιχες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider