Νταβός: Το μεγάλο «στοίχημα» της 50ης Συνόδου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νταβός: Το μεγάλο «στοίχημα» της 50ης Συνόδου
Το 2020 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ γιορτάζει την 50η επέτειό του και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 21- 24 Ιανουαρίου.

Με μια διαφοροποιημένη – και σίγουρα γεμάτη προκλήσεις – ατζέντα αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο του Νταβός οι ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και του διεθνούς οικονομικού γίγνεσθαι.

Το 2020 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ γιορτάζει την 50η επέτειό του και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 21- 24 Ιανουαρίου.

Το καθιερωμένο ετήσιο «ραντεβού» της διεθνούς ελίτ στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θα έχει πιο «πράσινη χροιά» εφέτος, αφού σκοπός της διοργάνωσης είναι να επικεντρωθεί στην ένταση του φαινόμενου της κλιματικής αλλαγής.

Πρώτη στην «ατζέντα» η κλιματική αλλαγή

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που έχει κατηγορηθεί πολλές φορές, πως δεν έχει καμία επαφή με τον πραγματικό κόσμο, έχει θέσει ως βασική του προτεραιότητα εφέτος να ευαισθητοποιήσει κυβερνήσεις, θεσμούς και ιδρύματα απέναντι στην κλιμάκωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι αναγκαίο πλέον να δράσουμε διαφορετικά. Δεν πρόκειται να φτάσουμε πουθενά αν συνεχίσουμε να δρούμε, όπως δρούσαμε», παραδέχεται, μιλώντας στο CNBC, η Έμιλυ Φάρνγουορθ, επικεφαλής των πρωτοβουλιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την κλιματική αλλαγή. «Οι πιέσεις των ακτιβιστών, σε συνδυασμό με τις δράσεις των ανά τον κόσμο εταιρειών, θα μας οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση», προσθέτει η ίδια.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε ορίζοντα δεκαετίας

Η οικονομική και πολιτική πόλωση αναμένεται να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020, ωστόσο οι μεγάλες απειλές αναμένεται να προκύψουν από την ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης Global Risks (Παγκόσμιοι Κίνδυνοι) που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενόψει της έναρξης των εργασιών του την ερχόμενη εβδομάδα.

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ζητήθηκε η ιεράρχηση των κορυφαίων κινδύνων που απειλούν τον πλανήτη. Για πρώτη φορά στα 10 χρόνια που εκδίδεται η εν λόγω μελέτη και οι πέντε κίνδυνοι που προέκυψαν από τους συμμετέχοντες, έχουν όλοι να κάνουν με το περιβάλλον. Ξεκινούν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από την παρέμβαση του ανθρώπινου στοιχείου και μπορούν να φτάσουν στις μεγάλες φυσικές καταστροφές από σεισμούς και τσουνάμι. Αυτοί χαρακτηρίζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το 2020. Για την επόμενη δεκαετία, ως κορυφαίος κίνδυνος χαρακτηρίζεται η αποτυχία συγκράτησης και διαχείρισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Για την κατάρτιση της μελέτης ζητήθηκε η γνώμη περισσότερων από 750 ειδικών ανά τον κόσμο.

«Ηχηρά καμπανάκια»...

Ο προβληματισμός της διεθνούς κοινότητας - και μάλιστα της οικονομικής κοινότητας - στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι ορατή. Και όσο περνάει ο καιρός, εντείνεται...

Εν έτει 2020 είναι «όχι μόνο παράλογο, αλλά και επικίνδυνο» να αρνείται κανείς την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε από την Ινδία ο ισχυρός άντρας της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

«Πριν από 10-20 χρόνια, οι άνθρωποι δεν γνώριζαν πως η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Σήμερα όμως, για όποιον δεν το γνωρίζει, είναι επικίνδυνο και παράλογο», σημείωσε ο Μπέζος, εκφράζοντας την ανάγκη για άμεση, συλλογική δράση, σε ολόκληρο τον πλανήτη. «Χωρίς συλλογική δράση δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος», προειδοποίησε ο ιδρυτής της Amazon. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με αρκετούς CEOs εταιρειών ανά τον κόσμο, προκειμένου να βρουν κοινές λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Για κοσμογονικές αλλαγές στον τρόπο που δομείται και λειτουργεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, λόγω της έντασης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί στο ίδιο μήκος κύματος και η BlackRock.

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της BlackRock, η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και η μετατροπή της, σταδιακά, σε κλιματική κρίση, αναμένεται να οδηγήσει σε θεμελιώδη αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας, με σημαντικές ανακατατάξεις του κεφαλαίου.

«Μάλιστα αυτό θα γίνει πολύ νωρίτερα από ότι οι περισσότεροι αναμένουν», αναφέρει σε επιστολή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ.

.... Και «ηχηρές» παρουσίες

Πλήθος ηχηρών ονομάτων αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο μεγάλο ραντεβού στο Νταβός.

Από την 34χρονη πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, τη νεότερη πρωθυπουργό του κόσμου, μέχρι την Κριστίν Λαγκάρντ, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της ΕΚΤ και από την 17χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, μέχρι τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αποδεικνύεται πως η λίστα των συμμετεχόντων είναι μεγάλη. Και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα…

Στο Νταβός δίνουν ραντεβού ορισμένα από τα πιο γνώριμα πρόσωπα του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι, όπως ο Τζορτζ Σόρος, αλλά και πρόσωπα έξω από τα… καθιερωμένα, όπως η Ινδή ηθοποιός και πρέσβειρα ψυχικής υγείας, Ντιπίκα Παντούκον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider