BlackRock: Η κλιματική αλλαγή θα φέρει τα «πάνω κάτω» στην παγκόσμια οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
BlackRock: Η κλιματική αλλαγή θα φέρει τα «πάνω κάτω» στην παγκόσμια οικονομία
Γιατί η κλιματική αλλαγή είναι διαφορετική από άλλες κρίσεις. Έρχονται σημαντικές ανακατατάξεις κεφαλαίου διεθνώς.

Κοσμογονικές αλλαγές στον τρόπο που δομείται και λειτουργεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναμένεται να πυροδοτήσει τα επόμενα χρόνια η ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Όπως προειδοποιεί ο επικεφαλής της BlackRock, του μεγαλύτερου fund του κόσμου, η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και η μετατροπή της, σταδιακά, σε κλιματική κρίση, αναμένεται να οδηγήσει σε θεμελιώδη αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας, με σημαντικές ανακατατάξεις του κεφαλαίου.

«Μάλιστα αυτό θα γίνει πολύ νωρίτερα από ότι οι περισσότεροι αναμένουν», αναφέρει σε επιστολή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ.

«Η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε σημαντικό παράγοντα για τις εταιρείες, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των προοπτικών τους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Θεωρώ πως βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας καθολικής αναμόρφωσης της παγκόσμιας οικονομίας», επισημαίνει ο ισχυρός άντρας της BlackRock.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα υπό διαχείριση assets της BlackRock σήμερα (στοιχεία τρίτου τριμήνου του 2019) ανέρχονται σχεδόν στα 7 τρισ. δολάρια.

Κορυφαίο θέμα παντού πλέον η κλιματική αλλαγή

«Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει κορυφαίο θέμα συζήτησης. Παντού. Όπου κι αν βρίσκεσαι, με όποιον κι αν συνομιλείς, σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία και από τη Νότια Κορέα έως την Κίνα, οι επενδυτές έχουν την ίδια απορία: Πώς θα προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στα νέα δεδομένα που γεννά η κλιματική αλλαγήΓΗ », εξηγεί ο Φινκ.

«Καθώς οι αγορές τρέμουν πάντοτε το ρίσκο, οι αναταράξεις σε επίπεδο κεφαλαίου θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα από τις αλλαγές που θα συντελεστούν στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής», προσθέτει.

«Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναγνωρίσει την κλιματική αλλαγή ως το κορυφαίο ζήτημα της εποχής μας», αλλά και ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομιών», υπενθυμίζει.

Γιατί είναι διαφορετική από άλλες κρίσεις

«Η κλιματική αλλαγή δεν θυμίζει καμία άλλη κρίση. Είναι διαφορετική», σημειώνει ο Φινκ, εξηγώντας πως στα 40 χρόνια της καριέρας του έχει βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά από οικονομικές κρίσεις και προκλήσεις. «Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι διαφορετικό», επαναλαμβάνει.

«Εταιρείες, επενδυτές και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να προετοιμαστούν για σημαντικές ανακατατάξεις κεφαλαίου προσεχώς», επιμένει ο Φινκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider