Στην τελική ευθεία για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
Οι ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και του διεθνούς οικονομικού γίγνεσθαι δίνουν το καθιερωμένο τους «ραντεβού» στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο του Νταβός.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της κορυφαίας διοργάνωσης της διεθνούς ελίτ την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και του διεθνούς οικονομικού γίγνεσθαι δίνουν το καθιερωμένο τους ετήσιο «ραντεβού» στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο του Νταβός.

Φέτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ γιορτάζει την 50η επέτειό του και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 21- 24 Ιανουαρίου.

Η κλιματική αλλαγή ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε ορίζοντα δεκαετίας

Η οικονομική και πολιτική πόλωση αναμένεται να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020, ωστόσο οι μεγάλες απειλές αναμένεται να προκύψουν από την ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης Global Risks (Παγκόσμιοι Κίνδυνοι) που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενόψει της έναρξης των εργασιών του την ερχόμενη εβδομάδα.

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ζητήθηκε η ιεράρχηση των κορυφαίων κινδύνων που απειλούν τον πλανήτη. Για πρώτη φορά στα 10 χρόνια που εκδίδεται η εν λόγω μελέτη και οι πέντε κίνδυνοι που προέκυψαν από τους συμμετέχοντες, έχουν όλοι να κάνουν με το περιβάλλον. Ξεκινούν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από την παρέμβαση του ανθρώπινου στοιχείου και μπορούν να φτάσουν στις μεγάλες φυσικές καταστροφές από σεισμούς και τσουνάμι. Αυτοί χαρακτηρίζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το 2020. Για την επόμενη δεκαετία, ως κορυφαίος κίνδυνος χαρακτηρίζεται η αποτυχία συγκράτησης και διαχείρισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Για την κατάρτιση της μελέτης ζητήθηκε η γνώμη περισσότερων από 750 ειδικών ανά τον κόσμο.

Ορισμένα από τα πιο «ηχηρά» ονόματα που θα δώσουν το παρών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι, σύμφωνα με το CNBC, τα εξής:

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δώσει τελικά φέτος «το παρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Πέρυσι, δεν είχε παραστεί, εξαιτίας της κρίσης που είχε προκαλέσει η αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους, το λεγόμενο shutdown.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, είναι από τα πιο γνώριμα πρόσωπα που αντικρίζει κανείς όταν φτάσει στο χιονισμένο Νταβός. Την τελευταία φορά, ο Σόρος εξέφρασε έντονη ανησυχία για την εξωτερική πολιτική, καθώς και για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών «άνοιξε» τις συζητήσεις στο Νταβός το 2017, δηλώνοντας ότι «το αποδυναμωμένο δολάριο είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ». Οι θέσεις του αυτές σηματοδοτούν μια μεγάλη αλλαγή στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ.

Η Ινδή ηθοποιός και σταρ του Bollywood είναι επίσης πρέσβειρα ψυχικής υγείας, ενώ αναμένεται να βραβευτεί για τη δράση της από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με καταγωγή από τη Βουλγαρία ανέλαβε τα ηνία του Ταμείου τους τελευταίους μήνες του 2019.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας βρίσκεται πάντοτε στην κορυφή της «ατζέντας» στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Νταβός. Η φετινή χρονιά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, καθώς οι χώρες του πλανήτη «ρίχνονται» στη μάχη του 5G. Μέχρι στιγμής η Huawei «τερματίζει» πρώτη στην κούρσα για το 5G.

Είναι μόλις 17 ετών, κατάγεται από τη Σουηδία και ετοιμάζεται να δώσει το «παρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τον «αέρα» του τίτλου «Πρόσωπο της χρονιάς» του περιοδικού Time για το 2019. Η Σουηδή ακτιβίστρια εργάζεται με σκοπό την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Η πρώην ισχυρή «κυρία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετακόμισε από την Ουάσιγκτον στην Φρανκφούρτη, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που έλαβε το «χρίσμα» της προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης.

Η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ανέλαβε τα ηνία της Κομισιόν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μόλις στα 34 της, η Σάνα Μαρίν έγινε η νεότερη σε ηλικία πρωθυπουργός χώρας στον κόσμο.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Συμπληρωματική δίωξη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

23:28

Βατικανό: O πάπας απεύθυνε έκκληση για εκεχειρία

23:14

Με σχέδιο για υποδομές, παραγωγή και κοινωνική συνοχή, η περιοδεία Θ. Κοντογεώργη στη Θεσσαλία

22:48

Συνάντηση Δένδια στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του

22:18

Γεραπετρίτης: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

21:47

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας παράνομους μετανάστες

21:46

Έλεγχο της παρουσίας του αγρότη στο χωράφι και πλήρη εξακρίβωση της εκμετάλλευσης με το Gov-Agri-Wallet που τσεκάρει το ΟΣΔΕ

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο ατόμων για παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων

20:58

Στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Παπασταύρου για το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

20:55

Ισραήλ: Το πέρασμα της Ράφα στη Γάζα θα ανοίξει την Τετάρτη

20:46

Χαρδαλιάς: Παραδίδουμε στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας ασφαλείς και σύγχρονους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά μας

20:37

ΙΕΑ: Ξεκινά η διοχέτευση στην αγορά των 400 εκατ. βαρελιών από τα αποθέματα πετρελαίου

20:29

Ισραήλ: Έχουμε ακόμα χιλιάδες στόχους μπροστά μας στο Ιράν

20:23

Ιράκ: Πέντε τραυματίες από επίθεση με ρουκέτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης

20:17

Ιράν: ΜΚΟ αναφέρουν Περισσότερους από 3.000 νεκρους σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις

20:10

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει τη Δευτέρα σε εκδήλωση του ΥΠΕΝ στο ΚΠΙΣΝ

19:52

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου χλευάζει ψευδείς ειδήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρουν ότι είναι νεκρός

19:44

Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας

19:41

ΠΑΣΟΚ: Μέχρι τις 20:00 παρατείνεται η ψηφοφορία εκλογής συνέδρων

19:29

Daily Mail: Στη Μόσχα για επέμβαση ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σύμφωνα με ΜΜΕ του Κουβέιτ

19:11

ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Μείωση 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς

19:00

Ποια κράτη της Μ. Ανατολής επένδυσαν σε εναλλακτικούς εμπορικούς δρόμους - Ποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα

18:58

Οι οικονομίες του Κόλπου κινδυνεύουν με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1990 λόγω του πολέμου

18:24

Ισραήλ: Δεν υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού αναχαίτισης πυραύλων

17:59

Ιράν: Η Τεχεράνη δεν βλέπει κανέναν λόγο να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ

17:53

Τσαγγάρη: H πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων στην Αττική έχει προσαρμοστεί στο ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό περιθώριο κέρδους

17:34

Reuters: Το Ιράν κρατά τα κλειδιά της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, όχι οι ΗΠΑ

17:00

Τράπεζες υπό πίεση: Στο μικροσκόπιο οι ρωγμές στο private credit

16:53

Ιράν: Δηλώνει ότι διαθέτει αποδείξεις ότι αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις εναντίον της

16:48

Φιντάν: Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος

gazzetta
gazzetta reader insider insider