Λευκός Οίκος: Παραδέχεται ότι ο Τραμπ άσκησε πίεση στην Ουκρανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λευκός Οίκος: Παραδέχεται ότι ο Τραμπ άσκησε πίεση στην Ουκρανία
Πρόκειται για την πρώτη φορά, που ο Λευκός Οίκος παραδέχεται μία τέτοια διασύνδεση επιδιώξεων.

Τη διασύνδεση μεταξύ αιτήματος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία παραδέχθηκε για πρώτη φορά ο Λευκός Οίκος.

Συγκεκριμένα, ένας ένας υψηλόβαθμος προεδρικός αξιωματούχος δήλωσε χθες πως η αναβολή χορήγησης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας οικονομικού ύψους 391 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είχε συνδεθεί με το αίτημα του προς τους Ουκρανούς να εξετάσουν έναν ισχυρισμό, που αφορούσε τον εκλογικό αντίπαλο του Τζο Μπάιντεν, σχετικά με τις εκλογές του 2016.

Πρόκειται για την πρώτη φορά, που ο Λευκός Οίκος παραδέχεται μία τέτοια διασύνδεση επιδιώξεων.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αρνούνται εδώ και εβδομάδες ότι είχαν απαιτήσει κάποια ανταπόδοση (quid pro quo) για την διάθεση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί το σημείο αιχμής για την έναρξη της επίσημης έρευνας παραπομπής του προέδρου Τραμπ από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, ο Μικ Μαλβέινι υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου παραδέχτηκε στην διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η παράδοση της αμερικανικής βοήθειας – η χορήγηση της οποίας είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο- αναβλήθηκε μερικώς εξαιτίας των ανησυχιών του προέδρου Τραμπ για έναν σέρβερ της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι βρίσκονταν στην Ουκρανία.

«Έχω ειδήσεις για όλους: Ξεπεράστε το. Θα υπάρξει πολιτική επιρροή στην εξωτερική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι.

Ωστόσο, αργότερα, ο ίδιος ήρθε σε αντίθεση με τα λεγόμενά του αποκλείοντας την οποιαδήποτε ανταπόδοση, μέσω ανακοίνωσης που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Σε μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι (25 Ιουλίου) ο πρόεδρος Τραμπ του ζήτησε «μία χάρη», για να εντοπίσει τον σέρβερ, όπως και την εταιρία ψηφιακής ασφάλειας Crowdstrike που προσλήφθηκε από την DNC to 2016 για να διερευνήσει την υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που αργότερα αποφασίστηκε ότι έγινε από την Ρωσία.

Η κατάθεση της Λάουρα Κούπερ στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναβλήθηκε για τις 24 Οκτωβρίου

Για τις 24 Οκτωβρίου αναβάλεται η κατάθεση της υψηλόβαθμης αξιωματούχου του αμερικανικού Πενταγώνου, Λάουρα Κούπερ, που επιβλέπει την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία.

Η Λάουρα Κούπερ αναμένεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις δύο πηγών στο Reuters.

Η κατάθεσή της ζητήθηκε από τα μέλη των επιτροπών που ενδιαφέρονται να μάθουν τι γνωρίζει η ίδια για τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να παροτρύνει την Ουκρανία για την διεξαγωγή έρευνας, σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν βρίσκεται μεταξύ των βασικών διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020.

Από την άλλη μεριά, έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί ότι ο πρόεδρος Τραμπ καθυστέρησε την χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, στο πλαίσιο της προσπάθειας του για την άσκηση πιέσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider