Ατύχημα δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων (pics, vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ατύχημα δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων (pics, vid)
Πιθανότατα σε ατύχημα οφείλεται η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής εισαγγελίας που έχει αναλάβει την έρευνα.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται στην έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, η οποία αναμένεται να είναι μακρά και πολύπλοκη.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για «ακούσια καταστροφή από φωτιά». Η αστυνομία άρχισε να ανακρίνει τους εργάτες που εμπλέκονταν στην ανακαίνιση.

Ο εισαγγελέας εξήγησε ότι υπήρξε «ένας πρώτος συναγερμός στις 18:20 τον οποίο ακολούθησε μια διαδικασία αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία έναρξη πυρκαγιάς».

«Υπήρξε ένας δεύτερος συναγερμός στις 18:43, και εκεί διαπιστώθηκε φωτιά στο επίπεδο της σκαλωσιάς. Εν τω μεταξύ, η εκκλησία εκκενώθηκε καθώς λίγο πριν είχε ξεκινήσει μια λειτουργία», συνέχισε ο Ετζ.

Παναγία των Παρισίων

Στιγμές από την χθεσινή καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων:

Παναγία των Παρισίων

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν πάνω από 400 πυροσβέστες. Η πυρκαγιά προκάλεσε την κατάρρευση του βέλους του κωδωνοστασίου και της οροφής του καθεδρικού ηλικίας 800 ετών.

Παναγία των Παρισίων

Τα σχέδια ανοικοδόμησης

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».

«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Ομως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

«Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο.

«Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

  • Μια προσφορά «μαμούθ» για την αποκατάσταση του εμβληματικού ναού της Παναγίας των Παρισίων έκανε ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Ανρί Πινό, αλλά και η οικογένεια Αρνό του ομίλου LVMH. Ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό ανακοίνωσαν δωρεά ύψους 200 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider