Πρόωρες εκλογές για τις 14 Απριλίου εξετάζει ο Πέδρο Σάντσεθ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόωρες εκλογές για τις 14 Απριλίου εξετάζει ο Πέδρο Σάντσεθ
Πρόωρες εκλογές για την 14η Απριλίου σκέπτεται να προκηρύξει ο Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία.

Την είδηση μετέδωσε σήμερα το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων EFE επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές.

Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας ψηφίζει την Τετάρτη για τον προϋπολογισμό του 2019, όμως οι Σοσιαλιστές κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στην κάτω βουλή και αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αρκετή υποστήριξη προκειμένου να περάσουν το νομοσχέδιο.

Στο μεταξύ, το πείραμα της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 22% στη χώρα έχει ανοίξει δημόσια συζήτηση για τα αποτελέσματα που μια τέτοια απόφαση θα έχει στην ισπανική οικονομία.

Από την πλευρά της, η σοσιαλιστική κυβέρνηση αναμένει η αύξηση του κατώτατου μισθού να στηρίξει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις προσλήψεις, παρέχοντας τους πυλώνες για τη στήριξη της ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας. Ωστόσο, η αντιπολίτευση και αρκετά στελέχη επιχειρήσεων τονίζουν πως χιλιάδες θέσεις εργασίας πρόκειται να χαθούν, καθώς οι εργοδότες δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν το εργοδοτικό κόστος.

Η αύξηση στα 900 ευρώ, από 736 ευρώ προηγουμένως, τέθηκε σε ισχύ από την 1η του έτους και επηρεάζει το 8% του ισπανικού εργατικού δυναμικού, περί τους 1,2 εκατ. εργαζόμενους. Ήδη, έχει αρχίσει να διαχέει τις επιδράσεις της στην ισπανική οικονομία, ωθώντας τις επιχειρήσεις να αντιδράσουν.

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας αναμένει την απώλεια περί 125 χιλ. θέσεων εργασίας, ωστόσο δεν διατυπώνει σχετικά τη βεβαιότητά της, καθώς «δεν υπάρχουν στοιχεία για μια τέτοια χωρίς προηγούμενο αύξηση κατώτατου μισθού στην ιστορία της οικονομίας της Ισπανίας».

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί», σημειώνει η αναλυτής της Moody's, Κάθριν Μουελμπρόνερ. Υποθέτοντας ότι οι εργοδότες θα μετακυλήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στο εργοδοτικό κόστος στους καταναλωτές, τότε ενδεχομένως να παρουσιαστεί αύξηση έως και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό της Ισπανίας, σημειώνουν οι αναλυτές του Bloomberg.

«Δεν μπορούμε να έχουμε φτωχούς εργαζόμενους», τονίζει ο Χιλάριο Αλφάρο, ιδιοκτήτης αρκετών καταστημάτων ένδυσης στη Μαδρίτη. «Στηρίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, αρκεί αυτή η αύξηση να συνδέεται με την παραγώγικότητα», τονίζει.

«Είναι ένα αναγκαίο μέτρο, αλλά δεν έπρεπε να το κάνουν τόσο απότομα και με τόσο λίγο σχεδιασμό», τονίζει ο Χοσέ Μιγκέλ Ροσέλ, διευθύνων σύμβουλος της S2 Gruppo, εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας με έδρα τη Βαλένθια. Οι περισσότεροι των εργαζομένων του αμοίβονται ήδη με περισσότερα από τον κατώτατο μισθό, οπότε δεν θα επηρεαστούν, ωστόσο ο Ροσέλ εκφράζει τις ανησυχίες του για τους πελάτες του και τυχόν πρόβλημα που θα προκύψει στις πωλήσεις του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ισπανία είναι δεύτερη σε ανεργία στην ευρωζώνη, πίσω μόνο από την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider