Παρίσι: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων - Στους 132 οι νεκροί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρίσι: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων - Στους 132 οι νεκροί

Στους 132 νεκρούς αυξήθηκε ο τραγικός απολογισμός από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι την Παρασκευή, αφότου τρεις τραυματίες κατέληξαν σε νοσοκομεία της πόλης, όπως ανακοίνωσε το σύστημα Υγείας της γαλλικής πρωτεύουσας.

Όπως ανακοινώθηκε 42 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συνολικά, 10 δημόσια νοσοκομεία της πόλης έχουν φροντίσει 415 θύματα των επιθέσεων, ενώ 218 έχουν ήδη λάβει εξιτήριο.

Εξάλλου, την τρίμηνη παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει κυρηχτεί στην Γαλλία, εξετάζει ο Γάλλος Πρόεδρος F. Hollande, μετά το μακελειό στο Παρίσι που στοίχισε την ζωή σε 129 ανθρώπους.

Ήδη οι γαλλικές αρχές προχώρησαν στην ταυτοποίηση δύο δραστών, γαλλικής υπηκοότητας, που είχαν διαμείνει στις Βρυξέλλες.

Οι δράστες έδρασαν σε τρεις ομάδες, σύμφωνα με τη γαλλική εισαγγελία.

Τον τρόπο δράσης των τριών τρομοκρατικών ομάδων που έδρασαν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι παρουσίασε ο εισαγγελέας της πόλης Francois Molins κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής του συνέντευξης, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι κινήσεις, το πλάνο και η συμπεριφορά των δραστών συνάδουν πλήρως με τον τρόπο δράσης του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον Molins, η μία από τις τρεις ομάδες έδρασε στο Stade de France, φορώντας γιλέκα ζωσμένα με εκρηκτικά. Η δεύτερη ομάδα κατευθύνθηκε σε διάφορα κεντρικά σημεία του ανατολικού Παρισιού πυροβολώντας κατά ριπάς με Καλάσνικοφ. Ενώ η τρίτη πήγε στο Bataclan, όπου πρόλαβαν να σκοτώσουν 89 ανθρώπους προτού εξορμήσουν οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας που σκότωσαν τον έναν από τους τρεις -οι άλλοι δύο αυτοκτόνησαν πυροδοτώντας τα εκρηκτικά που έφεραν πάνω τους. Οι αρχές αυτή τη στιγμή ερευνούν πολύ προσεκτικά τα οπτικοακουστικά υλικά που έχουν από την επίθεση, σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα.

Ο απολογισμός «δυστυχώς είναι προσωρινός και εξελισσόμενος», όπως τον χαρακτήρισε ο εισαγγελέας. Από τους 352 τραυματίες, οι 99 είναι «σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση», πρόσθεσε.

Γάλλος με εκπαίδευση στη Συρία

Στο μεταξύ, ταυτοποιήθηκε ο ένας από τους βομβιστές των επιθέσεων. Πρόκειται για τον Ismael Omar Mostefai, που διέμενε σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού και είχε εκπαιδευτεί για λίγους μήνες στη Συρία κατά τη διάρκεια του 2013-2014, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Έξι άτομα του περιβάλλοντος του Γάλλου καμικάζι τέθηκαν υπό κράτηση, κυρίως ο πατέρας του και ο αδελφός του όπως και η σύζυγος του τελευταίου, ανακοίνωσαν δικαστικές και αστυνομικές πηγές.

Συλλήψεις στο Βέλγιο

Συλλήψεις έγιναν και στις Βρυξέλλες, όπου έχει νοικιαστεί ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου δήλωσε μέσω Twitter ότι η βελγική αστυνομία έκανε συλλήψεις «πολλών ατόμων» στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποίησε στη συνοικία Μολενμπέκ των Βρυξελλών, η οποία συνδέεται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

Αυτόπτες μάρτυρες των επιθέσεων στο Παρίσι είχαν αναφέρει ότι είδαν τους δράστες να επιβαίνουν σε ένα αυτοκίνητο με βελγικές πινακίδες. Μέσα στο όχημα αυτό βρέθηκαν αποδείξεις από ένα πάρκινγκ στο Μολενμπέκ.

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Επισήμως πάντως δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των συλληφθέντων.

Βρέθηκε ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις

Ένα αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε κατά τις επιθέσεις που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής εναντίον δύο εστιατορίων στο ανατολικό Παρίσι, βρέθηκε στο Μοντρέιγ, στα ανατολικά προάστια του Παρισιού, ανακοίνωσαν σήμερα αστυνομικές πηγές.

Πηγές: Bloomberg, Reuters, ΑΝΑ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider