«Χορός» ομολόγων για τις τράπεζες το 2020

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χορός» ομολόγων για τις τράπεζες το 2020
Alpha Bank και Πειραιώς λαμβάνουν θέσεις «μάχης» με νέες ομολογιακές εκδόσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δυναμικό «come back» στις κεφαλαιαγορές σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες το 2020, καθώς η αποκλιμάκωση του κόστος δανεισμού του Δημοσίου συνεχίζεται με τις αποδόσεις να βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό. Ακόμη μεγαλύτερη ώθηση αντλούν οι τράπεζες στα σχέδιά τους μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά μία βαθμίδα, στο «BB» από τη Fitch, την Παρασκευή.

Πρώτη η Alpha Bank αναμένεται να βγει ξανά στις αγορές με ομόλογο Tier 2 με τις ενδείξεις να είναι θετικές, όπως διαβεβαίωσαν πηγές της τράπεζας μετά το roadshow της Διοίκησης στο Λονδίνο και το Μιλάνο. Κατά την ανακοίνωση του σχεδίου μετασχηματισμού «Galaxy», ο CEO Βασίλης Ψάλτης είχε εξαγγείλει την άντληση 500 εκατ. ευρώ εντός του 2020.

Το timing της έκδοσης θα είναι άμεσο, ωστόσο, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εκδόσεις Δημοσίου. Χρηματιστηριακές πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εξαγγείλει έκδοση 15ετούς ομολόγου.

Θέση «μάχης» λαμβάνει και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές με έκδοση 500 εκατ. ευρώ -αφού βεβαίως «τεστάρει» τα νερά η Alpha Bank.

Οι ενδείξεις, πάντως, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, δεδομένου και ότι η απόδοση του ομολόγου 400 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η Πειραιώς το περασμένο καλοκαίρι έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 6%, από 9,75% που ήταν το κουπόνι κατά την έκδοση. Αρμόδιες πηγές διατυπώνουν την αισιοδοξία τους για ιδιαίτερα ευνοϊκό κουπόνι δανεισμού -όπως τουλάχιστον διαμορφώνονται σήμερα οι συνθήκες στις κεφαλαιαγορές.

Έκδοση ομολόγου σχεδιάζει και η Eurobank, σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο αυτό τοποθετείται «μετά το 2020». Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό ρόλο στην απόφαση των τραπεζών θα διαδραματίσει η πιστοληπτική αξιολόγηση, αρχικά της χώρας και κατ’ επέκταση και των ίδιων των τραπεζών, καθώς μια σημαντική αναβάθμιση εντός του έτους αναμένεται να επιφέρει σημαντική πτώση στο κόστος δανεισμού από τις αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider