Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Ξεπέρασε τα 11,5 χιλ. το πύρινο μέτωπο (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Ξεπέρασε τα 11,5 χιλ. το πύρινο μέτωπο (pics)
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή Αγριλίτσας στην Εύβοια.

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην κεντρική Εύβοια, καθώς το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης από τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Κύριο μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας ήταν να περιοριστούν τα μέτωπα, που έχουν περίμετρο περίπου 11,5 χιλιόμετρα. Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, στρατός και εθελοντές. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η εναέρια βοήθεια με 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

π

Εκκενώθηκαν χωριά

Πρώτα εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, όπου οι περίπου 300 κάτοικοιαπό οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά, με λεωφορεία του δήμου και του στρατού.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Η φωτιά έφτασε και στα πρώτα σπίτια του χωριού Μακρυμάλλη χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν αναφορές για καταστροφές κτισμάτων, καθώς και εκεί οι επίγειες δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη.

Στην συνέχεια δόθηκε εντολή για εκκένωση και τρίτου χωριού, του χωριού Σταυρός. Από το πρωί της Τρίτης είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων, όπου οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από το σημείο με λεωφορεία της Αστυνομίας.

Τελευταίο εκκενώθηκε το χωριό Πλατανιά καθώς ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κινούνταν απειλητικά προς το χωριό.

d

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

Στο Ψαχνά έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, όπου εξελίσσεται σύσκεψη με τη συμμετοχή του νεοεκλεγμένου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανού, του δημάρχου Γιώργου Ψαθά, του γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, επιτελών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την καταστροφική πυρκαγιά.

Στα Ψαχνά ο Κώστας Μπακογιάννης

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του για να μετάσχει στη σύσκεψη υπό τον υπουργό των Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και στη συνέχεια να μεταβεί στο μέτωπο της φωτιάς στα Ψαχνά.

«Πάμε για νύχτα μάχης ολόκληρου του μηχανισμού με τα μέτωπα στην Εύβοια» έγραψε χτες το βράδυ ο Κώστας Μπακογιάννης στον προσωπικό του λογαριασμό το Facebook και συμπληρώνει πως «μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας, αλλά δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους, πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικοί και όλοι οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, των δήμων και της Περιφέρειας».

s

Ζητήθηκε η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια έγινε μετά το μεσημέρι από τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, που ανταποκρίθηκε άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας ζητάει οκτώ αεροσκάφη και ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία.

Όπως γνωστοποίησε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδη, Η ΕΕ κινητοποιεί επιχειρησιακά μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκεί όπου μετέβη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που όπως δήλωσε αύριο θα συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης τέσσερα αεροσκάφη από την Κροατία και την Ιταλία.

w

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό.

Το μεσημέρι της Τετάρτης η εξασθένιση των ανέμων

Oι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη παρουσίασαν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική εξασθένιση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης.

s

Πώς ξεκίνησε

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά η «φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα» όπως είπε χαρακτηριστικά «αφού η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο», όπως σημειώνει, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.

Οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ για το σύννεφο καπνού

Οδηγίες για να προστατευθούν οι πολίτες από το καπνό των πυρκαγιών εξέδωσε το ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ, με αφορμή την πληθώρα πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας πως ο καπνός μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.

Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Ξεπέρασε τα 11,5 χιλ. το πύρινο μέτωπο (pics)
Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Ξεπέρασε τα 11,5 χιλ. το πύρινο μέτωπο (pics)
Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Ξεπέρασε τα 11,5 χιλ. το πύρινο μέτωπο (pics)
Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Ξεπέρασε τα 11,5 χιλ. το πύρινο μέτωπο (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider