Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια - Οικολογική καταστροφή στο πευκοδάσος Natura - Ξεπερνά τα 11,5 χιλ. το πύρινο μέτωπο (pics & vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια - Οικολογική καταστροφή στο πευκοδάσος Natura - Ξεπερνά τα 11,5 χιλ. το πύρινο μέτωπο (pics & vid)
Εντολή για εκκένωση των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από τη γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στις φλόγες το αγνό πευκοδάσος Natura. Αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών θα δημιουργηθεί για προληπτικούς λόγους.

Συνεχίζει να μαίνεται μέχρι τις βραδινές ώρες της Τρίτης η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια που καίει το συμπαγές πευκόδασος Natura με τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός να εκκενώνονται κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής.

Η μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες με τις φλόγες για να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, συνεχίζεται αδιάκοπα, αλλά δυσκολεύει ολοένα κει περισσότερο με τους ανέμους στην περιοχή να ενισχύονται και το σκοτάδι να μην επιτρέπει σε εναέρια μέσα να κάνουν ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία της Τρίτης, που δημοσίευσε το meteo.gr, οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη θα παρουσιάσουν ενίσχυση.

Μετέο

  • Δήμος Αθήνας: Μεταφέρονται 2.500 μπουκάλια νερού και χυμοί στους πυροσβέστες στην Εύβοια

Νερό και χυμούς στους πυροσβέστες και στους εθελοντές που μάχονται με τις φλόγες στην Εύβοια θα αποστείλει ο δήμος Αθήνας.

Συγκεκριμένα θα σταλούν 2.500 μπουκάλια νερού και χυμοί για τις ανάγκες των πυροσβεστών και των εθελοντών που δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων Ευβοίας.

  • Νέα αντιπυρική ζώνη στην πόλη των Ψαχνών

Αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:30 στα Ψαχνά Ευβοίας με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου.

Ευβοια

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης Πυροσβεστικής Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι στο σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό.

  • Τραυματίας πυροσβέστης

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στην Εύβοια και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο πυροσβέστης φέρει εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια.

  • Δύναμη από ΕΕ

Άμεσα κινητοποιεί η ΕΕ κινητοποιεί τα επιχειρησιακά μέσα της μετά το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Αυτό έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

  • Το χρονικό της φωτιάς στην Εύβοια

Η φωτιά έφτασε και στα πρώτα σπίτια του χωριού Μακρυμάλλη χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν αναφορές για καταστροφές κτισμάτων, καθώς και εκεί οι επίγειες δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη.

Αυτή τη στιγμή τα δύο πύρινα μέτωπα παραμένουν σοβαρά: Το ένα είναι ιδιαίτερα μεγάλο (αυτό στο χωριό Μακρυμάλλη) και κινείται προς τα Ψαχνά, ενώ το δεύτερο μέτωπο από το Κοντοδεσπότι κινείται προς το χωριό Πλατάνα.

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Στην περιοχή επιχειρούν 80 πυροσβέστες, 39 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες, 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες ΜΕΤΠΕ, 4 αεροσκάφη, 2 ερπυστριοφόρα, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες ΟΤΑ.

«Είμαστε διαρκώς παρόντες από την πρώτη στιγμή και σε πλήρη ετοιμότητα», δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης της Ευβοίας και νέος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός που συντονίζει τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στην περιοχή του Μακρυμάλλη. Σύμφωνα με τον κ. Σπανό «η κατάσταση που διαμορφώνεται την τελευταία ώρα δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Σηκώθηκαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και η φωτιά κατακαίει πευκοδάσος ανεξέλεγκτα παρά την μεγάλη υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι ενισχυμένες επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός τονίζοντας συγχρόνως πως «πρόκειται για δύσβατη περιοχή στην οποία δεν μπορούν να έχουν καλή πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις».

Ήδη χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να προσεγγίσουν διάφορα σημεία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εξάλλου σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά η «φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα» όπως είπε χαρακτηριστικά «αφού η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο», όπως σημειώνει, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια.

  • Οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ για το σύννεφο καπνού

Οδηγίες για να προστατευθούν οι πολίτες από το καπνό των πυρκαγιών εξέδωσε το ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ, με αφορμή την πληθώρα πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας πως ο καπνός μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.

Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια - Οικολογική καταστροφή στο πευκοδάσος Natura - Ξεπερνά τα 11,5 χιλ. το πύρινο μέτωπο (pics & vid)
Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια - Οικολογική καταστροφή στο πευκοδάσος Natura - Ξεπερνά τα 11,5 χιλ. το πύρινο μέτωπο (pics & vid)
Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια - Οικολογική καταστροφή στο πευκοδάσος Natura - Ξεπερνά τα 11,5 χιλ. το πύρινο μέτωπο (pics & vid)
Δύσκολη νύχτα στην Εύβοια - Οικολογική καταστροφή στο πευκοδάσος Natura - Ξεπερνά τα 11,5 χιλ. το πύρινο μέτωπο (pics & vid)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider