Τη βράβευση των επιστημόνων για τη συνεισφορά τους στην τεχνολογία, την υγεία και την επιστήμη έχει οραματιστεί ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, ο οποίος διοργανώνει σε συνεργασία με τον ρώσο δισεκατομμυριούχο επενδυτή Yuri Milner την τελετή βράβευσης Breakthrough Prize.

Οι δύο κροίσοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και φέρουν τα «Όσκαρ» στον χώρο της επιστήμης, ένα θεσμό που συνεχίζεται για τρίτη χρονιά και φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τα κορυφαία ονόματα στον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας, καθώς επίσης και τα φλας της δημοσιότητας.

Στους υποψήφιους περιλαμβάνονται επιστήμονες από διαφορετικά πεδία, όπως κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, οι «πεφωτισμένοι» της Silicon Valley, ενώ δεν θα λείψουν και οι αστέρες του Χόλιγουντ που θα προσθέσουν ακόμη περισσότερη λάμψη στο παγκόσμιο κοσμικό γεγονός.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg εν όψει της τελετής βράβευσης την επόμενη Κυριακή, ο Zuckerberg δήλωσε ότι θεωρεί υποτιμημένα τα τεχνολογικά επιτεύγματα στους τομείς της υγείας, της φυσικής σε άλλους τομείς των επιστημών και ελπίζει ο θεσμός Breakthrough Prize να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την επόμενη γενιά.

Οι επιστήμονες αξίζουν την αίγλη που απολαμβάνουν οι πολιτικοί, οι επώνυμοι καλλιτέχνες και οι CΕO των κολοσσών τεχνολογίας, λέει χαρακτηριστικά. «Μπορεί να μην γίνουν ποτέ πολύ πλούσιοι οι ίδιοι, αλλά αυτοί στην πραγματικότητα έχουν τη δύναμη να ωθήσουν την κοινωνία προς τα μπροστά», λέει χαρακτηριστικά εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από αυτή την πρωτοβουλία.

Προχωρώντας σε πιο προσωπικά θέματα, και συγκεκριμένα στο παιδί που περιμένουν σύντομα με τη σύζυγό του Priscilla, ο Zuckerberg εξηγεί πώς εν αναμονή του παιδιού τους έχουν ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα στα θέματα των μελλοντικών γενιών.

Όσον αφορά στο φιλανθρωπικό του έργο, ο 31χρονος «βασιλιάς των social media» εξήγησε ότι οι δωρεές του προσωπικού του ιδρύματος θα επικεντρωθούν σε τοπική εμβέλεια, όπως επιβεβαιώνει και η δωρεά 100 εκατ. δολαρίων στα σχολεία του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ.

Σε ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση υποψηφίων προέδρων, ο Zuckerberg αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν χρηματοδοτεί κάποιον από τους αμερικανούς υποψηφίους για τις εκλογές του 2016. «Δεν έχουμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο σε αυτό. Εννοώ, ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση πάνω σε αυτό, ουσιαστικά», είπε χαρακτηριστικά.