Επανεμφάνιση της ελληνικής τραγωδίας το 2016 προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Bloomberg, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας για το επόμενο έτος.

Όπως υποστηρίζει σε νέο δημοσίευμα – οδηγό προβλέψεων για το αύριο της παγκόσμιας οικονομίας, η ελληνική κρίση, μπορεί στην τρέχουσα συγκυρία να εμφανίζει ενδείξεις αποκλιμάκωσης, ωστόσο μπορεί εύκολα να αναζωπυρωθεί εντός του 2016, καταλαμβάνοντας εκ νέου την πρώτη θέση της διεθνούς ειδησεογραφίας.

Τυχόν αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης θα προκληθεί από την αδυναμία ή ακόμη και απροθυμία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόσει πιστά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της, στο πλαίσιο του νέου μνημονίου που έχει υπογράψει.

Εάν η κυβέρνηση δεν συνεχίσει στον δρόμο των περικοπών δαπανών, των αυξήσεων φόρων, των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων, η ελληνική τραγωδία θα είναι και πάλι εδώ.

Ανεξάρτητα όμως από το εάν η ελληνική κρίση επιστρέψει ή μη, το 2016 αναμένεται να είναι ένα έτος «πλούσιο» σε γεγονότα, εξελίξεις, αλλά και προκλήσεις.

Τα σημαντικότερα γεγονότα που αναμένεται να στιγματίσουν, σύμφωνα με το Bloomberg, την επόμενη χρονιά την παγκόσμια οικονομία, είναι τα εξής:

 - Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα συνεχιστεί.

 - Η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις.

 - Οι τιμές των εμπορευμάτων θα δεχθούν νέο γύρο πιέσεων, καθώς περιορίζεται η ζήτηση

 - Η Fed θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια.

 - ΕΚΤ και Βank of Japan αναζητούν τρόπους θωράκισης της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής και ιαπωνικής οικονομίας, αντίστοιχα.