Τι αγοράζετε αν πουλήσετε τα ακριβότερα έργα τέχνης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αγοράζετε αν πουλήσετε τα ακριβότερα έργα τέχνης

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου του 2015, έργα αξίας 2,3 δισ δολαρίων επενδύθηκαν στο «Xρηματιστήριο της Tέχνης», σε δημοπρασίες των οίκων Christie, Sotheby, και Phillips στη Νέα Υόρκη. Πράγματι πρόκειται για αριθμό μεθυστικό, παρόλο που οι γνώστες του αντικειμένου ισχυρίζονται ότι παλαιότερα έχουν δαπανηθεί ποσά κατά πολύ ηχηρότερα. Κατ’ όπως φαίνεται, η αγορά τέχνης αρχίζει να φθίνει αφού το κάθε ένα από τα έργα που πλειοδοτούνται δεν πιάνει την ανώτατη εκτιμώμενη τιμή, γεγονός που μειώνει αρκετά το «συνολικό ταμείο».

Βέβαια, άσχετα με το αν πιάνουν ή όχι οι δημοπρασίες το στόχο, θα είχε ενδιαφέρον να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να κατοίξουμε αυτούς τους επταψήφιους, οκταψήφιους ή ακόμα και εννιαψήφιους αριθμούς στις σωστές τους διαστάσεις;

Τα πέντε κορυφαία κομμάτια που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες του Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, έπιασαν 457,8 εκατ. δολάρια, δηλαδή 35 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το ποσό που δαπανήθηκε για να χτιστεί ολόκληρο το μουσείο αμερικανικής τέχνης Whitney,στη Νέα Υόρκη, σχεδιασμένο, σε έκταση 200.000 τετραγωνικών μέτρων, από τον φημισμένο Renzo Piano. Ταυτόχρονα, η τιμή των 10 κορυφαίων έργων τέχνης ανήλθε στα 678.800 εκατ. δολάρια, ποσό ίσο με το σύνολο των ετήσιων πωλήσεων του κλαμπ της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Barcelona.

Χωρίς να θέλουμε να στερήσουμε την τέχνη από το εκλεπτισμένο κοινό, και χωρίς να προτρέπουμε τους λάτρεις να σταματήσουν να επενδύουν σε αυτή ας ρίξουμε μια ματια΄σε τι άλλο θα μπορούσε κανείς να σκορπίσει περί τα 30 εκατ. ευρώ εκτός από έναν πίνακα του Πικάσο.

170.405.000 δολάρια: Nu Couché, Modigliani ή Broad Museum, Λος Άντζελες

Αριστερά το έργο του Μοντιλιάνι Nu Couché (Ξαπλωμένο γυμνό) που πωλήθηκε σε πρόσφατη δημοπρασία έναντι 170.405.000 δολαρίων. Αν' αυτού κάποιος θα μπορούσε να είχε χτίσει το Broad Museum, το νέο εκθεσιακό χώρο του δισεκατομμυριούχου Eli Broad στο κέντρο του L.A.

95.365.000 δολάρια : Nurse, Lichtenstein ή Long Island Estate

Με το ίδιο ποσό που κάποιος αγόρασε το έργο Nurse (H νοσοκόμα) του Lichtenstein θα μπορούσε να είχε αγοράσει μια παραθαλάσια έκταση 60.000 τετραγωνικών μέτρων, στο Kings Point, στο Long Island.

70.530.000 δολάρια: Χωρίς Τίτλο, Twombly ή Σουπεργιότ

Όσο κόστισε ο εν λόγω πίνακας χωρίς τίτλο του Twomby’s κοστίζει και το υπερμεγέθες γιοτ του ιδιοκτήτη των Washington Redskins, Dan Snyder, αγορασμένο το 2011.

67.450.000: La Gommeuse του Πικάσο ή ένα ιδιωτικό τζετ G650

Αντί του έργου του Πικάσσο La Gommeuse χρονολογίας 1901 ο συλλέκτης θα μπορούσε να είχε αγοράσει το γρηγορότερο ιδιωτικό τζετ της αγοράς.

54.010.000: Τοπίο κάτω από ένα κινούμενο ουρανό του Van Gogh ή την πρώην έπαυλη του Donald Trump

Σε περίπτωση που κάποιος σκεφτόταν να ξοδέψει διαφορετικά το ποσό που έδωσε για το έργο «Τοπίο κάτω από ένα κινούμενο ουρανό» του Van Gogh, θα μπορούσε εύκολα να είχε καταλήξει με την πρώην έπαυλη του Donald Trump στη κατοχή του.

47.514.000: Mao, Warhol ή LeBron James

Όσο κόστισε ο πίνακας του Andy Warhol, Mao είναι η τιμή συμβολαίου που θα έπρεπε να δώσει κάποιος για να έχει στην ομάδα του τον σμολ φοργουορντ αστέρα του NBA, LeBron James από τους Κλίβελαντ Καβαλιερς.

37.770.000: Mystic Suprematism ή Aston Martin του Spectre

Αντί του έργου Mystic Suprematism (Black Cross on Red Oval) του Malevich θα μπορούσε κάποιος να αποκτήσει τις Aston Martins που χρησιμοποιήθηκαν στη πολυσυζητημένη πλέον ταινία του James Bond, Spectre.

34.885.000: Brigadier του Freud ή Την αίθουσα Corbett Family Hall στη Notre Dame και κάτι ακόμα

Αντί του έργου του Freud, Brigadier κάποιος θα μπορούσε να κάνει το δώρο των 35 εκατ δολαρίων που έκανε ο Eichard Colbert, το οποιο περιλάμβανε ένα νέο κτίριο 280.000 τετραγωνικών μέτρων στο Notre Dame, αξία ς25 εκατ. δολαρίων καθώς και να εξασφαλίσει μια θέση προπονητή ποδοσφαίρου με μόνο 10 επιπλέον εκατ δολάρια...

33.850.000: Nymphéas του Monet ή εκστρατεία της Hilary Clinton

Όσο κόστισε ο Nympheas του Μonet τόσα ξόδεψε και η Hillary Clinton για την εκστρατεία του Φθινοπώρου του 2015, ήτοι 33.000.000 δολάρια

30.965.000: Gauguin’s Thérèse ή το εξοχικό της Julia Roberts στη Χαβάη

Με όσα αφιέρωσε ο συλλέκτης για το έργο του Gauguin, Τερέζα κάποιος άλλος θα γινόταν ο ιδιοκτήτης της έκτασης που έχει αγοράσει η Julia Roberts στην Χαβάη η οποία περιλαμβάνει 213 πόδια ακτογραμμής, μια έπαυλη με 7 κρεβατοκάμαρες και φυσικά αξιολάτρευτους γείτοντες όπως ο Chuck Norris και ο Mark Zuckerberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider