Ένας όμιλος με «στέμμα» σημειώνει βασιλικά κέρδη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας όμιλος με «στέμμα» σημειώνει βασιλικά κέρδη

Ποιά είναι η διαφορά που έχει σήμερα ο εμπορικός δρόμος Regent Street στην βρετανική πρωτεύουσα από ό,τι ήταν 50 χρόνια πριν; Μία ταινία ή ακόμη και μια cart postal από εκείνη την εποχή ίσως μας δώσει μια ιδέα: το πολυτελές πολυκατάστημα «Liberty» σε αρχιτεκτονική Tudor και το 255 ετών παιχνιδάδικο, Hamleys, ήταν τα εμβλήματα ενός σκηνικού πολύ διαφορετικού από αυτά που έχουμε συνηθίσει, με τη δική του λάμψη, τη δική του ιστορία...

Και αυτή η αίγλη δεν έχει χαθεί ούτε σήμερα. Στη θέση των αναγνωρίσιμων ιστορικών καταστημάτων βρίσκονται τώρα οι πιο διάσημοι οίκοι και όμιλοι: η Apple, η J.Crew, η Hugo Boss, η Michael Kors, η Brooks Brothers, έχουν χτίσει τις «αυτοκρατορίες» τους μετατρέποντας την καρδιά του Λονδίνου σε ένα γιγάντιο mall.

Φυσικά, τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Ειδικά όταν εμπλέκονται κολοσσοί και επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων: σχεδόν όλες οι εμπορικές ζώνες του κεντρικού Λονδίνου κατά μήκος της Regent Street ανήκουν στην εταιρεία Crown Estate, η οποία διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 17 δισ. δολαρίων για λογαριασμό της βασίλισσας της Αγγλίας.

Η εταιρεία δείχνει να διαγράφει παράλληλη πορεία με εκείνη της ίδιας της πόλης στην οποία δραστηριοποιείται: όπως αναπτύσσεται η βρετανική πρωτεύουσα, έτσι και ο όμιλος γνωρίζει εκρηκτική άνθιση. Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο για το τρέχον έτος κατέγραψε κέρδη 285 εκατ. λίρες, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη χαροποιεί τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία λαμβάνει το 15% από τα ετήσια κέρδη με τη μορφή επιχορήγησης για να καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης της βασιλικής οικογένειας. Με αριθμούς, αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του ετήσιου εισοδήματος της βασίλισσας από 31 εκατ. λίρες το 2013 σε 42,7 εκατ. λίρες το 2017, σε μια εποχή μάλιστα που οι υπόλοιποι Βρετανοί ζουν σε συνθήκες λιτότητας.

«Πρόκειται για τα επίσημα κρατικά επενδυτικά ταμεία τα οποία επενδύουν για λογαριασμό της βασίλισσας», αναφέρει ο Tom Appleby, καθηγητής στο πανεπιστήμιο UWE και προσθέτει ότι «δεν έχουμε να κάνουμε με απλούς διαχειριστές ακίνητης περιουσίας αλλά με fund το οποίο έχει κάνει επενδύσεις και joint ventures.»

Αν παρατηρήσει κανείς το χάρτη της περιοχής όπου διατηρεί τα ακίνητα η Crown Estate’s θα βρει πολλές ομοιότητες με το παιχνίδι της Μονόπολης: δύο χιλιόμετρα εμπορικός δρόμος και επιπλέον τετραγωνικά μέτρα στην ιστορική συνοικία St. James όπου βρίσκονται το Ritz, το Piccadilly Circus, η πλατεία Trafalgar και το παλάτι St. James’s, όλα αυτά ανήκουν στο νικητή, ο οποίος είναι μόνο ένας…Τα μεγέθη μιλούν από μόνα τους: 743.000 τμ χώρου αξίας 6 δισ. λιρών ανήκουν στον όμιλο ενώ άλλα 138.000 εκτάρια στα περίχωρα του Λονδίνου εκτοξεύουν στα ύψη την ακίνητη περιουσία του ομίλου .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider