Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ βραχνάς για την Ρόδο

Φώτης Κασέκας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ βραχνάς για την Ρόδο

Είναι ξεκάθαρο ότι οι τοπικοί επιχειρηματίες απορρόφησαν εξ ολοκλήρου την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ όχι μόνο κατά 30% αλλά και τη μετατόπιση του ΦΠΑ των διανυκτερεύσεων στο 13%.

Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος της ζημίας όταν κάνουμε τη σύγκριση με τον συντελεστή επί των διανυκτερεύσεων που προ ολίγων ετών βρισκόταν στο 4%. Όμως ο ΦΠΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της υπερφορολόγησης που υπομένουν οι τοπικές επιχειρήσεις.

Προσφάτως έχουμε βιώσει και την αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 29%, την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 100%, την αύξηση του φόρου διανεμόμενων κερδών στο 15%, του φόρου επί των ενοικίων, την αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση στον ειδικό φόρο καύσιμων, την κατάργηση της έκπτωσης του 50% του φόρου οινοπνευματωδών στα Δωδεκάνησα, το φόρο στον καφέ, στο internet, στην τηλεφωνία κ.ο.κ.

Πολύ σύντομα, από 1/1/18 θα κάνει την εμφάνισή του και το ειδικό τέλος των διανυκτερεύσεων όπως και η εφαρμογή του μέτρου της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Είναι σαφές ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν σ’ αυτό το περιβάλλον. Είναι αναμενόμενο ότι θα στραφούν στην απόκρυψη φορολογητέας ύλης και αναπόφευκτα στην φοροδιαφυγή.

Ακόμα και η ίδια η Κυβέρνηση δεν αναμένει να εισπράξει παραπάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ από την εφαρμογή του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Η παραδοχή αυτή κάνει ακόμα πιο κατακριτέα την άρνησή της να μην αποδεχθεί την τροπολογία της αντιπολίτευσης για την αναστολή του εν λόγω μέτρου που κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες. Όσο για τα νοικοκυριά, που υπομένουν και ουσιαστικά στηρίζουν με προσωπικές θυσίες το μαζικό κύμα μεταναστών, θα βιώσουν για άλλη μια φορά την πλήρη αδιαφορία του Κράτους του Αθηνών για τη νησιωτικότητα αγνοώντας μόνιμα την έννοια του μεταφορικού ισοδυνάμου.

Κι όσο σπεύδουν οι πολίτες στα γραφεία των λογιστών για να αιτηθούν το κοινωνικό μέρισμα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο άμεσο μέλλον αναμένεται μείωση του αφορολογήτου εισοδήματος στα 5.636 ευρώ το οποίο μεταφράζεται σε επιπλέον φορολόγηση κατά 660 ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider