«Ανάσα» στους μικρομεσαίους σημαίνει «ανάσα» στην οικονομία

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανάσα» στους μικρομεσαίους σημαίνει «ανάσα» στην οικονομία

Η σκληρή πραγματικότητα δείχνει ξεκάθαρα το μέγεθος της αδικίας που έχει συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Μικρομεσαίοι και επαγγελματίες, άνθρωποι που μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσαν τη μεσαία τάξη, βρέθηκαν στο «μάτι του Κυκλώνα». Επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκαστούν να διακόψουν τη δραστηριότητα τους, ενώ όσοι άντεξαν και συνεχίζουν να παλεύουν, ουσιαστικά έχουν καταστεί όμηροι μίας αδιέξοδης κατάστασης.

Για να λέμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους, εάν κάποιοι θεωρούν ότι με την υπερφορολόγηση, την συνεχόμενη επιβάρυνση πολιτών και επαγγελματιών, θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία και θα λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, μάλλον δεν γνωρίζουν πως ακριβώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία.

Για να αλλάξει προς το θετικότερο το κλίμα –μην ξεχνάμε ότι κυρίαρχο ρόλο στην αγορά παίζει η ψυχολογία- χρειάζονται στοχευμένες ενέργειες που θα αποσκοπούν στην ενδυνάμωση και στήριξη της επιχειρηματικότητας και ειδικά των μικρομεσαίων. Οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να βελτιώσει τη δική τους κατάσταση, σημαίνει και στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή την στιγμή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι η «ατμομηχανή» της οικονομίας μας. Αυτή η στήριξη βέβαια δεν μπορεί να είναι με τα λόγια. Απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις και πρώτα απ΄ όλα ελάφρυνση των υπερβολικών βαρών που λυγίζουν τους ώμους των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών της χώρας. Παράλληλα χρειάζεται επίλυση σοβαρών προβλημάτων που σήμερα απειλούν την επαγγελματική ύπαρξη της πλειοψηφίας των συναδέλφων μας, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι δυσθεώρητες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι πλειστηριασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει. Μπορεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο στόχος να είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δεν πρέπει όμως να παραγνωρίσουμε και τους κινδύνους που απειλούν πολλούς επαγγελματίες που έχουν φτάσει σε δύσκολο σημείο αποκλειστικά λόγω της κρίσης. Άρα χρειάζεται να φανεί στην πράξη η δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης για άσκηση πολιτικής φιλικότερη προς την επιχειρηματικότητα. Για να δούμε επιτέλους μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, χρειάζονται κίνητρα. Κάθε νέα επιχείρηση δημιουργεί θέσεις εργασίας. Κάθε υφιστάμενη που ενισχύεται, προστατεύει την απασχόληση. Όλες μαζί μπορούν να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα μέσω μίας λογικής φορολόγησης και παράλληλα να στηρίξουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το συμπέρασμα είναι ότι μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα μόνο αν δράσει κατάλληλα η κυβέρνηση. Γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα στον αγώνα των μικρομεσαίων ελάχιστοι στάθηκαν δίπλα τους. Πολύτιμος σύμμαχος ήταν ουσιαστικά μόνο τα επιμελητήρια, κάτι που αποδεινύει περίτρανα και την αναγκαιότητα του επιμελητηριακού θεσμού. Εμείς στο ΕΕΑ –και είναι κάτι που μας κάνει υπερήφανους- δώσαμε σκληρό αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μικρομεσαίων, κάτι που είμαι βέβαιος ότι το έχουν αντιληφθεί όχι μόνο τα μέλη μας αλλά και το σύνολο του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. Η εκλογική διαδικασία που θα διεξαχθεί στις 2,3 και 4 Δεκεμβρίου θα είναι καθοριστική για το μέλλον μας, καθώς εφόσον τα μέλη μας στηρίξουν την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία του «Το Επιμελητήριο Μας», και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα, τότε το όνειρο μας για ένα ΕΕΑ με σύγχρονη ευρωπαϊκή ταυτότητα θα υλοποιηθεί. Κάτι που θα είναι προς όφελος όχι μόνο των μελών μας αλλά συνολικά της οικονομίας και της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider