Τι μας δίδαξε ο Elon Musk

Κωνσταντίνος Καλοφωλιάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι μας δίδαξε ο Elon Musk

Για όσους δεν έτυχε να έχουν ασχοληθεί με την περίπτωσή του, ο μεγιστάνας σήμερα Elon Musk είναι ο άνθρωπος που από πολύ νεαρή ηλικία κατόρθωσε χάρη στις εφευρετικές και επενδυτικές του ικανότητες να συγκαταλέγεται στη λίστα με τους κορυφαίους CEO του κόσμου. Εξέλιξη απολύτως φυσιολογική όταν αναφερόμαστε στο πρόσωπο που βρίσκεται στο τιμόνι της Tesla Motors, της αμερικάνικης εταιρείας παραγωγής ηλεκτροκίνητων αυτοκίνητων. Πρόσφατα μάλιστα ο Elon Musk με μια ακόμα κίνησή του μας επιβεβαίωσε, γιατί το όνομα του δεν έχει καταστεί τυχαία συνώνυμο της επιτυχίας.

Με το ποσοστό των εργατικών ατυχημάτων που συνέβαιναν στη Tesla Motors τα τελευταία χρόνια να υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο αυτών που καταγράφονταν στο κλάδο, ο Elon Musk αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όπως μας ενημερώνει το Electrek μ’ ένα ασυνήθιστο email προς όλους τους εργαζόμενούς του πέτυχε, όχι μόνο να εκδηλώσει το αληθινό ενδιαφέρον του για την υγεία τους, αλλά και να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του.

Μεταξύ άλλων, αφού εξέφρασε τη λύπη του για τον κάθε τραυματισμό εργαζόμενου τους ενημέρωσε ότι πλέον αναλαμβάνει προσωπικά να μεριμνήσει για τα θέματα εργασιακής ασφάλειας του προσωπικού. Κάθε περιστατικό θα αναφέρεται στον ίδιο, ενώ μετά την ανάρρωση του εργαζόμενου θα πραγματοποιείται μεταξύ τους συνάντηση, ώστε να αναζητούνται και να επιλύονται τα αίτια του ατυχήματος. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα βρίσκεται συχνά στην πρώτη γραμμή παραγωγής με σκοπό να διαπιστώνει από κοντά τα λάθη και τις παραλήψεις που οδηγούν στα εργατικά ατυχήματα. Μια κίνηση που καλούνται να ακολουθήσουν όλοι οι managers της εταιρείας, καθώς η Tesla Motors όπως τόνισε δεν μπορεί διευθύνεται από αναπαυτικά γραφεία σε πολυτελείς πύργους. Χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι οι managers δεν μπορούν να βάζουν τη δική τους ασφάλεια πάνω από αυτή της ομάδας τους. Με στόχο πάντα ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας ο Εlon Musk ανακοίνωσε ότι η Tesla Motors προχώρησε στην πρόσληψη χιλιάδων εργαζόμενων, ώστε να προστεθεί μια ακόμα βάρδια εργασίας και να μειωθούν οι υπερωρίες.

Αν χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός ηγέτη είναι να εμπνέει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό αυτών που τον ακολουθούν τότε ο Εlon Musk σίγουρα διαθέτει αυτό το χάρισμα. Με την πρωτοβουλία του να βρεθεί στην πρώτη γραμμή παραγωγής δίπλα στους εργαζόμενους της εταιρείας του για να βιώσει και ο ίδιος τις δυσκολίες που αυτοί αντιμετωπίζουν δείχνει έναν άνθρωπο αποφασισμένο να δίνει λύσεις. Έτσι, μας διδάσκει ότι ο ηγέτης στα δύσκολα οφείλει να βγαίνει μπροστά και όχι να διοικεί δια αντιπροσώπων. Παράλληλα, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την υγεία των εργαζόμενων του και το σεβασμό του για την εργασία τους δημιουργεί ένα κλίμα πρόσφορο για την ομαλή λειτουργία της εταιρείας. Η ταύτιση των συμφερόντων της εταιρείας με αυτά των εργαζομένων όσο και αν ακούγεται οξύμωρο κάτι τέτοιο είναι ο μεγάλος στόχος όσων θέλουν να λέγονται ηγέτες. Δηλαδή οι εργαζόμενοι να αγαπούν την εταιρεία που εργάζονται και να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της, επειδή πιστεύουν ότι αυτό είναι προς όφελος και των ίδιων. Ως προς το τελευταίο ο Εlon Musk σίγουρα μας προσέφερε ένα ενδιαφέρον μάθημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider