Επενδύστε στον εαυτό σας, κερδίστε την ευτυχία και… τα ρομπότ!

Κωνσταντίνος Καλοφωλιάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύστε στον εαυτό σας, κερδίστε την ευτυχία και… τα ρομπότ!

Η θεωρία του Δαρβίνου ότι τα είδη που δεν προσαρμόζονται στις αλλαγές του περιβάλλοντος είναι καταδικασμένα σε εξαφάνιση δε θα μπορούσε δυστυχώς να βρει καλύτερη εφαρμογή σήμερα από αυτήν στην αγορά εργασίας. Πριν από μερικά χρόνια ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι μια μέρα θα κυκλοφορούν συρμοί του μετρό χωρίς οδηγούς, όπως πρόκειται να συμβεί στο Λονδίνο ή θα λειτουργούν καταστήματα χωρίς υπαλλήλους εξυπηρέτησης και ταμεία, όπως αυτό της Αmazon, ενώ οι κατ’ οίκον παραγγελίες θα παραδίνονται μέσω drοne (μη επανδρωμένο αεροσκάφος).

Παράλληλα, το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-shop) με τις διευκολύνσεις και ευκαιρίες που προσφέρει κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών με αποτέλεσμα ένας υπολογιστής και ένας αποθηκευτικός χώροςνα είναι αρκετά για να στήσει κάποιος την επιχείρησή του, έχοντας πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, μόνο από τη χρήση των ρομπότ στην παραγωγή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) το 2016 εκτίμησε ότι μέχρι το 2020 θα έχουν χαθεί 5.000.000 θέσεις εργασίας σε 15 αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Την ίδια ώρα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν κυριαρχήσει στις εργασιακές σχέσεις κάνονταςτη σταθερή και πλήρη απασχόληση να ακούγονται λέξεις από το μακρινό παρελθόν. Άλλωστε είναι σίγουρο πια ότι ο σύγχρονος εργαζόμενος θα κληθεί να αλλάξει περισσότερες από τρεις με τέσσερις δουλειές στον εργασιακό του βίο. Επομένως, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια είναι λογικό να είναι τα κυρίαρχα αισθήματα που διακατέχουν τους περισσότερους εργαζόμενους. Με την ανεργία να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη είναι εύλογο ο κάθε εργαζόμενος να αγωνίζεται πρωτίστως να διατηρήσει τη θέση εργασίας του και σε δεύτερο βαθμό να ενδιαφέρεται να εξελιχθεί διεκδικώντας μια καλύτερη δουλειά σε απολαβές και καθήκοντα. Έτσι αρκετοί εργαζόμενοι βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι σε μια δουλειά που απλά τους προσφέρει τα προς το ζην, στερώντας από τον εαυτό τους τη χαρά να βρουν τη δουλειά που πραγματικά αγαπούν και θα τους κάνει οικονομικά επιτυχημένους.

Αυτογνωσία και Αυτοβελτίωση οι λέξεις κλειδιά για την επιτυχία

Κάθε άνθρωπος έχει μια φυσική κλίση, διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα. Η αναζήτηση αυτού του χαρίσματος περνάει βέβαια μέσα από τη διαδικασία της αυτογνωσίας. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως αν δεν ψάξουμε μέσα μας τους λόγους που μια δουλειά θα μας έκανε πραγματικά χαρούμενουςτο πιθανότερο είναι να κάνουμε μια δουλειά που επέλεξαν άλλοι ως κατάλληλη για εμάς. Αφού καταλήξουμε ποια δουλειά ταιριάζει στις ικανότητες και το χαρακτήρα μας το επόμενο βήμα είναι να αποκτήσουμε όλα τα εφόδια που θα μας οδηγήσουν στην επαγγελματική επιτυχία δηλ. να εξελίσσουμε το ταλέντο μας. Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς κόπο. Μόνο όταν κάνεις μια δουλειά που πραγματικά αγαπάς βρίσκεις τη δύναμη να ξεπεράσεις τα εμπόδια που θα συναντήσεις στο δρόμο προς την επιτυχία, γιατί πολύ απλά αυτή η δύναμη είναι εσωτερική και η δουλειά αυτή σε ολοκληρώνει ως άνθρωπο.

Παρά τις αναπόφευκτες αλλαγές που θα επιφέρει στις εργασιακές σχέσεις η νέα βιομηχανική επανάσταση που ζούμε οι εργαζόμενοι, όπως έγινε και στο παρελθόν, μπορούν να βρουν τη νέα τους θέση στην αλυσίδα παραγωγής αρκεί να μην προσπαθήσουν να ανταγωνιστούν τα ρομπότ...

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider