Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, γιατί η οικονομία δεν αντέχει άλλη στασιμότητα

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, γιατί η οικονομία δεν αντέχει άλλη στασιμότητα

Δεν είναι υπερβολικό να πω ότι η αγορά παρακολουθεί με «κομμένη» την ανάσα τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, καθώς από το αποτέλεσμα της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όσοι ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα, καταλαβαίνουν αμέσως το γιατί. Η στασιμότητα που υπάρχει στο θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, έχει ως συνέπεια το «πάγωμα» στην εμπορική και επενδυτική κίνηση. Κάτι που είναι καταστροφικό για μία οικονομία που πασχίζει να σταθεί στα πόδια της και που αναζητά επενδυτικά σχέδια και κινήσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της. Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζουν και μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού, αιωρείται πάντα ο κίνδυνος του Grexit.

Μόλις χθες πήραμε το μήνυμα ότι πιθανότατα να υπάρχει συμφωνία στο μείζον θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που αφορά άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Σαφέστατα είναι θετικό να κλείνουν τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν. Για το τι όμως ακριβώς θα ισχύσει και κατά πόσο τελικά θα είναι μία συμφωνία πραγματικά επωφελής για όλους όσους αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα με ληξιπρόθεσμες οφειλές, «κόκκινα» δάνεια κλπ, θα πρέπει να δούμε το τελικό σχέδιο νόμου. Όλοι μας γνωρίζουμε καλά ότι πολλές φορές ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Δεν παραγνωρίζω την σπουδαιότητα της συμφωνίας, όπως μαθαίνουμε. Το ουσιαστικό ζητούμενο όμως είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία για όλα τα επιμέρους θέματα, καθώς η επιχειρηματικότητα, δηλαδή η οικονομία μας, δεν μπορεί άλλο να αντέξει αυτή την στασιμότητα. Όσο δεν κινείται τίποτα, τόσο αυξάνονται τα προβλήματα που θα πρέπει να επιλύσουμε αύριο. Και αυτό ελπίζω να το έχουν κατανοήσει τα κυβερνητικά στελέχη.

Αυτό που χρειάζεται εδώ και τώρα, είναι ένα ισχυρό επενδυτικό «σοκ». Κάποιες συντονισμένες κινήσεις δηλαδή που θα στείλουν το «σήμα» εντός και εκτός συνόρων, ότι κάτι ξεκίνησε να κινείται και πάλι στο οικονομικό πεδίο. Ότι πλέον έχουμε φύγει από την κατάσταση αναμονής και προχωράμε στη δράση.

Δεν παραγνωρίζω σε καμία περίπτωση τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν στη λήψη νέων μέτρων. Ως πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών έχω επισημάνει πολλές φορές το γεγονός ότι η αγορά δεν αντέχει άλλα μέτρα και ότι θα πρέπει να σταματήσει κάποτε η επιδρομή φόρων και πολλαπλών επιβαρύνσεων που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ ότι γίνεται προσπάθεια από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να πεισθούν οι δανειστές για την ορθότητα των απόψεων μας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αντέχεται και η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας σήμερα, με μία αναμονή που «τραυματίζει» όλο και περισσότερο την αγορά, την οικονομία, την κοινωνία μας.

Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εδώ και τώρα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Και αμέσως μετά να ξεκινήσει η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για να προχωρήσει η Ελλάδα στο δρόμο της εξόδου από την κρίση. Και αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να στηριχθεί στην ενίσχυση και τόνωση της ελληνικής επχειρηματικότητας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με έμφαση στην εξωστρέφεια, στη δημιουργία νέων υγιών επιχειρηματικών προσπαθειών, στην αύξηση της απασχόλησης και στην προσέλκυση επενδύσεων. Δεν υπάρχει καμία «μαγική συνταγή», μόνο σοβαρή προσπάθεια, μέσα από πνεύμα ενότητας και συνεργασίας. Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα. Μόνοι μας θα πρέπει να βγάλουμε το κάρο από τη λάσπη. Και αν δεν το κάνουμε τώρα, δύσκολα θα υπάρξει ευκαιρία στο μέλλον, καθώς οι συνθήκες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές και κυρίως ακόμα πιο δύσκολες.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider