Το 2024, είχε ανακηρυχθεί από τον FAO ως έτος καμηλοειδών (Καμήλα, Αλπάκας). Προφανώς υπήρχε κάποιος λόγος, κι αυτός ήταν η αυξανόμενη χρήση του γάλακτος, των παραγώγων του, καθώς και του κρέατος της καμήλας και η σταδιακή τους ανάδειξη ως υψηλής γευστικής και θρεπτικής-θεραπευτικής αξίας. Μέχρι πρόσφατα, το γάλα καταναλωνόταν μόνο ως νωπό από τον αγροτικό κυρίως πληθυσμό.
Το μόνο γνωστό μέχρι πριν λίγο καιρό τυρί από γάλα καμήλας, ήταν το Caravane, ή και Camelbel της Μαυριτανίας, με τιμή έως 15 ευρώ το κιλό. Από την ώρα όμως που ενεπλάκησαν στο όλο θέμα, οι χώρες του Κόλπου, η τιμή του τυριού καμήλας, φτάνει άνετα και τα 100 ευρώ το κιλό στα μεγάλα μαγαζιά της περιοχής αλλά και τα ονομαστά delicatessen των παγκόσμιων πρωτευουσών! Εσχάτως δε, μετά την παρασκευή της πολύ μοδάτης Σοκολάτας Dubai με γάλα καμήλας, σε τιμή σχεδόν διπλάσια της «κανονικής», αναμένεται να χτυπήσει νέο ρεκόρ.
Το γάλα καμήλας θεωρείται ότι εμφανίζει ιδιαίτερα ανερχόμενη δημοτικότητα μεταξύ των γκουρμέ ακροατηρίων. Έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και έως 10 φορές περισσότερη βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο σε σχέση με το αγελαδινό. Οι εξαιρετικές αυτές ιδιότητες, σε συνδυασμό με την χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, το κατατάσσει ψηλά στις προτιμήσεις μερίδας καταναλωτών.
Στις χώρες το Κόλπου, έγινε τα τελευταία χρόνια αντιληπτό, ότι η οικονομία του πετρελαίου και των υπηρεσιών ήταν μονομερής κι έπρεπε να αναπτύξουν παραγωγικές δραστηριότητες, όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος: γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση.
Η τοπική τους παράδοση κτηνοτροφικών προϊόντων ήταν περιορισμένη και κυρίως σε πλήρη δυσαρμονία με την νέα εικόνα των σύγχρονων ανερχόμενων κρατών της περιοχής.
Μεγάλες, σύγχρονες φάρμες με καμήλες σε όλες τις χώρες του Κόλπου
Ο FAO ανέλαβε στην ουσία να εκσυγχρονίσει την ντόπια κτηνοτροφία και να αναδείξει την παραδοσιακή εικόνα των λιγοστών προϊόντων, όπως αυτά που προέρχονται από γάλα καμήλας. Το εν λόγω γάλα, δεν είναι εύκολο στον χειρισμό του. Τα λιπαρά του είναι χαμηλά, με αποτέλεσμα η απόδοση σε τυρί να είναι και αυτή χαμηλή. Για να πήξει το γάλα και να γίνει τυρί, χρειάζεται πυτιά είτε φυτική είτε καμήλας, αφού τα γνωστά πηκτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην παγκόσμια τυροκομία αποδείχθηκαν ακατάλληλα.
Επιπλέον, η καμήλα χρειάζεται 4 χρόνια, πριν γίνει σεξουαλικά ώριμη και να αρχίσει να παράγει γάλα. Η περίοδος εγκυμοσύνης διαρκεί 13 μήνες, δηλαδή πρόκειται για ένα ζώο με «προβληματικά οικονομική παραγωγή γάλακτος». Άλλωστε δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα οργανωμένες μονάδες εκτροφής καμήλας, ώστε να υπάρχει γνώση για την διατροφή και υγιεινή των ζώων. Έπρεπε δηλαδή να γίνουν όλα από την αρχή.
Το μόνο που υπήρχε, ήταν άφθονα χρήματα, είτε υπό μορφή κρατικής στήριξης, είτε οργανώσεων που είχαν σκοπό την βοήθεια στο τοπικό πληθυσμό η/και την αραβική παράδοση.
Στις χώρες του Κόλπου, έχουν τα τελευταία χρόνια δημιουργηθεί αρκετές και μεγάλου μεγέθους μονάδες εκτροφής καμήλας, βασισμένες σε πολύ σύγχρονα συστήματα διαχείρισης και ποιότητας. Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί και επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων από γάλα καμήλας, ενώ τα Σούπερ μάρκετ της περιοχής προωθούν το προϊόν. Έχουν επίσης δημιουργηθεί και επιχειρήσεις παραγωγής σοκολάτας με γάλα καμήλας, προσθέτοντας έτσι περισσότερη αξία στο προϊόν.
Μια καινοτόμος για τα δεδομένα της περιοχής ενέργεια του FAO, θα λειτουργήσει το 2026 στο Ομάν μια φάρμα διαχειριζόμενη αποκλειστικά από 20 γυναίκες της περιοχής Rakhiout, Dhofar!
Προς το παρόν η πλειονότητα του γάλακτος, φεύγει στην αγορά ως νωπό ρόφημα, ενώ έχει αρχίσει και η παραγωγή τυριών, τα περισσότερα από τα οποία είναι μαλακά τυριά και μοιάζουν με τη δική μας φέτα. Μάλιστα συχνά χρησιμοποιείται το όνομα τυρί Φέτα στις εμπορικές συσκευασίες.
Βέβαια η νέα αυτή μόδα, έχει μεταφερθεί και σε άλλες χώρες όπως η Ινδία, η Αυστραλία και φυσικά οι ΗΠΑ. 5 φάρμες που εκτρέφουν καμήλες υπάρχουν όλες κι όλες στις ΗΠΑ, αλλά λόγω των δυσκολιών που αναφέρθηκαν παραπάνω, ασχολούνται πολύ με αυτό που λέμε δραστηριότητες, κυρίως για παιδιά. Φωτογραφίσεις, βόλτες, happenings,αλλά και σαπούνι από γάλα καμήλας προκειμένου να υπάρχει καθαρό οικονομικό πλεόνασμα.
Άγνωστα ακόμη τα προϊόντα από γάλα καμήλας στους καταναλωτές
Σε μεγάλη έρευνα καταναλωτή που δημοσιεύθηκε το 2022, η πλειονότητα των καταναλωτών σε Ευρώπη, Μέση ανατολή και Αφρική, φαίνεται ότι αγνοεί τα εν λόγο προϊόντα. Ελάχιστοι έχουν ακούσει για αυτά και σπάνια βρίσκονται καταναλωτές που τα αναζητούν στην αγορά. Οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν ισχυρή πεποίθηση ότι κάνουν καλό στην υγεία.
Η γεύση τους χαρακτηρίζεται σαν αλμυρή, ενώ το χρώμα τους σαν ελαφρώς κίτρινο.
Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων γάλακτος καμήλας εκτιμάται το 2023 σε 14,09 δισ. δολάρια και με ένα ετήσιο αυξητικό ρυθμό της τάξης του 6,6%, αναμένεται να φτάσει τα 25,02 δισ. δολάρια το 2032.
Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image