Χαμάς: Απάντησε στις ΗΠΑ για την εκεχειρία - Έτοιμη να απελευθερώσει 10 εν ζωή ομήρους

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χαμάς: Απάντησε στις ΗΠΑ για την εκεχειρία - Έτοιμη να απελευθερώσει 10 εν ζωή ομήρους
Χαμάς / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Δεν δήλωσε ρητά εάν την αποδέχεται.

Η Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι έδωσε στους διαμεσολαβητές την απάντησή της στην αμερικανική πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου 2023, χωρίς να δηλώσει ρητά εάν την αποδέχεται.

Ωστόσο, η Χαμάς δήλωσε ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει 10 ζωντανούς ομήρους και να παραδώσει 18 νεκρούς, όλοι είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου επίθεσης την 7η Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, όπως ορίζει η πρόταση του Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ.

Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ σε Χαμάς: Αν δεν αποδεχθείτε την πρόταση των ΗΠΑ θα αφανιστείτε

"Το Κίνημα ισλαμικής αντίστασης (Χαμάς) κατέθεσε σήμερα την απάντησή του στην τελευταία πρόταση του Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ, στις πλευρές που διαμεσολαβούν", δήλωσε η Χαμάς σε ανακοίνωση.

"Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, δέκα εν ζωή φυλακισμένοι της κατοχής (Ισραήλ σ.σ.) που κρατούνται από την αντίσταση θα απελευθερωθούν, συν την επιστροφή 18 σορών, σε αντάλλαγμα για έναν συμφωνημένο αριθμό Παλαιστινίων φυλακισμένων" που κρατούνται από το Ισραήλ, προστίθεται.

"Η πρόταση αυτή στοχεύει στην επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, στην πλήρη αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και στη διασφάλιση της παροχής βοήθειας στον λαό μας και στις οικογένειές μας στη Λωρίδα της Γάζας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι έλαβαν τη συγκατάθεση του Ισραήλ στην πρόταση του Αμερικανού απεσταλμένου, χωρίς να δημοσιοποιήσουν το πλήρες κείμενο.

Χθες, Παρασκευή, το Ισραήλ προειδοποίησε τη Χαμάς να δεχτεί την αμερικανική πρόταση εκεχειρίας και απελευθέρωσης των ομήρων αλλιώς θα "αφανιστεί", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς. Ωστόσο, ούτε το Ισραήλ έχει δηλώσει επί του παρόντος ρητά εάν αποδέχεται την αμερικανική πρόταση.

Το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου ο αποκλεισμός δύο και πλέον μηνών, ο οποίος χαλάρωσε εν μέρει την περασμένη εβδομάδα, έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία @AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider