Η νόσος του Βασιλιά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η νόσος του Βασιλιά
Ο Χάρι, το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας Γουίνσδορ, επιστρέφει από Καλιφόρνια. Οι φήμες γύρω από το πρόβλημα της Κέιτ Μίντλετον οργιάζουν.

«Μας ενώνει ο πόνος» ήταν ο τίτλος γνωστού ελληνικού κινηματογραφικού δράματος του 1964. Η προαναφερθείσα λαϊκή θυμοσοφία θα μπορούσε κάλλιστα να αποτυπώνει το τι συμβαίνει στην ίσως διασημότερη δυσλειτουργική οικογένεια του πλανήτη (για τον τίτλο διαγωνίζονται επάξια οι Καρντάσιαν του ομώνυμου αμερικανικού ριάλιτι και ίσως η τηλεοπτική οικογένεια Ρόι), μετά την ανακοίνωση του Μπάκινγχαμ πως ο βασιλιάς Κάρολος ο ΙΙΙ πάσχει από «κάποια μορφή καρκίνου».

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «η Αυτού Μεγαλειότης επέλεξε να μοιραστεί τη διάγνωση του για να «αποτρέψει (τυχόν) φημολογία και με τη ελπίδα πως (η ανακοίνωση) θα συμβάλλει στην κατανόηση του κοινού για όσους ανά τον κόσμο έχουν πληγεί από τον καρκίνο». Ο βασιλιάς φέρεται να ενημέρωσε προσωπικά τους δύο γιους του, Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και τα τρία αδέρφια του, την βασιλική πριγκίπισσα Άννα, τον δούκα του Εδιμβούργου, πρίγκιπα Εδουάρδο και τον δούκα του Γιορκ, πρίγκιπα Άντριου, ενώ δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με τον Guardian.

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για την κατάσταση της υγείας του Βασιλιά Καρόλου, έγινε γνωστό πως ο Χάρι, το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας Γουίνσδορ, ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Γηραιά Αλβιώνα από την Καλιφόρνια για να βρεθεί δίπλα στο πλευρό του 75χρονου πατέρα του. Οι δύο γαλαζοαίματοι έχουν συναντηθεί κατ’ ιδίαν μόλις μία φορά μετά την άνοδο του Καρόλου στο θρόνο τον Σεπτέμβριο του 2022 και αυτή ήταν στη στέψη του τον περασμένο Μάιο. Η σχέση των δύο αντρών έχει δεχθεί επώδυνα πλήγματα τα τελευταία χρόνια μετά την αποχώρηση του Χάρι από το ρόλο του ως ενεργό μέλος της βασιλικής οικογένειας και μετά από σειρά γεγονότων όπως η έκδοση της ευπώλητης βιογραφίας του Χάρι με αμφιλεγόμενο τίτλο «Ρεζέρβα», το ντοκιμαντέρ στο Netflix, οι πολλαπλές συνεντεύξεις του Χάρι και της Μέγκαν, οι κατηγορίες περί ρατσισμού και η προ ημερών εμφάνιση- έκπληξη σε κινηματογραφική πρεμιέρα στην Τζαμάικα από κοινού με τον πρωθυπουργό της καραϊβικής νήσου, Άντρου Χόλνες, γνωστό για τη θέση του κατά της βρετανικής μοναρχίας.

Φώτο: Getty Images

Παρότι ο Κάρολος θα συνεχίσει τα καθήκοντα του, είναι αναγκασμένος να αναβάλει όσες υποχρεώσεις του περιλαμβάνουν δημόσιες εμφανίσεις. Με βάση πηγές του αμερικανικού περιοδικού People ο διάδοχος Γουίλιαμ αναμένεται να αναλάβει μέρος των υποχρεώσεων του πατέρα του καθ’ όλη την περίοδο των θεραπειών του. Ωστόσο δεν προβλέπεται να γίνει διορισμός συμβούλων του κράτους για να δρουν εκ μέρους του βασιλιά. Οι σύμβουλοι του κράτους είναι πρόσωπα της βασιλικής οικογένειας που καλούνται να πραγματοποιούν τα συνταγματικά καθήκοντα του βασιλιά εάν ο ίδιος είναι ασθενής ή βρίσκεται στο εξωτερικό.

Η είδηση της ασθένειας του βασιλιά Καρόλου οδήγησε σε «καταιγισμό» μηνυμάτων υποστήριξης και αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο, τόσο από κοινούς θνητούς, όσο και από πολιτικούς ηγέτες όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που δήλωσε, βάσει του Politico, σε δημοσιογράφους στο Λας Βέγκας πως ελπίζει να μιλήσει στον Βρετανό μονάρχη εντός των επόμενων ημέρων, τονίζοντας πως «ανησυχώ για αυτόν».

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Το 2024 ξεκίνησε με το αριστερό για τους δύο γιους του βασιλιά Καρόλου. Από την μία έγινε γνωστό πως η σύζυγος του πρίγκιπα Γουίλιαμ, Κέιτ Μίντλετον, βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρό πρόβλημα υγείας στην κοιλιακή χώρα που οδήγησε σε χειρουργική επέμβαση, με διεθνή δημοσιεύματα να αναφέρουν πως κάθε άλλο παρά προγραμματισμένη ήταν. Οι φήμες γύρω από το πρόβλημα υγείας της Κέιτ Μίντλετον οργιάζουν, καθώς η άκρα μυστικότητα γύρω από τη φύση του προβλήματος είχε ιδιαίτερη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι πως το πρόβλημα δεν είχε σχέση με καρκίνο και πως η Δούκισσα του Κέιμπριτζ θα επανέλθει στην ενεργό δράση μετά το καθολικό Πάσχα.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπως έγινε γνωστό λίγο πριν την είδηση του καρκίνου του Καρολου, η έπαυλη του Χάρι και της Μέγκαν αξίας 14 εκατ. δολαρίων στην πολυτελή γειτονιά Μοντεσίτο της Καλιφόρνια απειλείται από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που πλήττουν την αμερικανική πολιτεία. Πρόκειται δε για τη δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που κινδυνεύει η κατοικία του ζεύγους, όπου διαμένουν οι ίδιοι με τα δύο παιδιά τους Άρτσι και Λίλιμπετ.

Τα άσχημα νέα, όμως, για τους γαλαζοαίματος της Αγγλίας δεν τελειώνουν εδώ, καθώς προ ημερών έγινε γνωστό πως η δούκισσα του Γιορκ, Σάρα Φέργκιουσον -γνωστή και ως Φέργκι στο ευρύ κοινό- διεγνώσθη με καρκίνο του δέρματος, λίγους μόλις μήνες αφού είχε καταφέρει να κερδίσει τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

Σε άνοδο η δημοτικότητα του Καρόλου – Στα «τάρταρα» ο Χάρι και η Μέγκαν

Και όλα αυτά μία μόλις ημέρα αφού έγινε γνωστή η πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos σχετικά με τη δημοφιλία των μελών της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ.

Τα προβλήματα υγείας που μαστίζουν την Κέιτ Μίντλετον και η πρόσφατη εισαγωγή του Βασιλιά Καρόλου στο νοσοκομείο λόγω του διογκωμένου προστάτη, όπου και ανακαλύφθηκε το πρόβλημα με τον καρκίνος, πρόσφεραν ψήφο συμπάθειας με αποτέλεσμα την άνοδο της δημοτικότητας και των δύο. Το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο Κάρολος κάνει καλή δουλειά στο ρόλο του ως μονάρχης, γεγονός που αποτελεί βελτίωση κατά 2 μονάδες σε σχέση με πριν από 6 μήνες. Δημοφιλέστερο μέλος της οικογένειας αποτελεί ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με 67%, ενώ ακολουθεί η σύζυγος του με 61%.

Στον αντίποδα η δημοτικότητα του πρίγκιπα Χάρι υποχώρησε περαιτέρω 7 μονάδες, με μόλις το 23% να έχει θετική άποψη για τον ίδιο, έναντι 87% το 2018. Χειρότερη είναι η εικόνα για τη σύζυγό του Μέγκαν Μάρκλ, με μόλις το 18% να έχει θετική άποψη για την Αμερικανίδα Δούκισσα, καθιστώντας την το δεύτερο αντιπαθέστερο μέλος της βασιλικής οικογένειας μετά τον πρίγκιπα Άντριου, η εμπλοκή του οποίου με το Σκάνδαλο Έπσταιν να έχει οδηγήσει τη δημοτικότητα του στο ναδίρ, με μόλις το 8% να έχει θετική άποψη για το πρόσωπο του.

Στο βάθος «το Στέμμα»

Ανέκαθεν η διεθνής γνώμη «μαγευόταν» από τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας. Τόνοι μελανιού έχουν καταναλωθεί σε βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά γύρω από την ταραχώδη ζωή των μελών της πλέον πολυσυζητημένης οικογένειας γαλαζοαίματων στον κόσμο. Η ασθένεια του άτυχου Καρόλου, που πολλοί περιπαικτικά χαρακτήριζαν επί σειρά ετών ως «τον αιώνιο διάδοχο» αποτέλεσε «σοκ», καθώς ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ είναι ακόμα νωπός στη συλλογική μνήμη. Πέραν της ιδιότητας της ως η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε καταφέρει να τυλίξει με μανδύα μυστηρίου την οικογένεια της, προστατεύοντας την παρά τις φήμες και τα σκάνδαλα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως δύο ταινίες με θέμα την οικογένεια της Ελισάβετ έχουν βραβευθεί με Όσκαρ, ενώ η επιτυχημένη σειρά «το Στέμμα» που ολοκληρώθηκε προ λίγων μηνών μετά από επτά χρόνια με έντονα στοιχεία μυθοπλασίας προσπάθησε να ρίξει φως στη ζωή αυτών των ατόμων για τα οποία έχουν γραφτεί τόσα πολλά, αλλά στην πραγματικότητα ελάχιστα είναι γνωστά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider