FT: Tο Ιράν διακίνησε κρυφά χρήματα μέσω των βρετανικών τραπεζών Lloyds και Santander

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: Tο Ιράν διακίνησε κρυφά χρήματα μέσω των βρετανικών τραπεζών Lloyds και Santander
Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ην. Βασιλείου χρησιμοποίησε το Ιράν για να διακινήσει κρυφά χρήματα σε όλο τον κόσμο. Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών της Τεχεράνης.

Δύο απο τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποίησε το Ιράν για να διακινήσει κρυφά χρήματα σε όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια αποφυγής των κυρώσεων, σε ένα σχέδιο που είχε την υποστήριξη των μυστικών υπηρεσιών της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με έγγραφα που έφτασαν στα χέρια των Financianl Times, οι Lloyds και Santander παρείχαν λογαριασμούς σε βρετανικές εταιρείες-βιτρίνες που ανήκαν κρυφά σε μια ιρανική εταιρεία πετροχημικών που έχει υποβληθεί σε κυρώσεις, με έδρα κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η ελεγχόμενη από το κράτος Εμπορική Εταιρεία Πετροχημικών (PCC) ήταν μέρος ενός δικτύου που οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι συγκέντρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη Δύναμη Κουντς (Quds Force) του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, και ότι συνεργάστηκε με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ιρανική πολιτοφυλακή.

Τόσο η PCC όσο και η βρετανική θυγατρική της PCC UK βρίσκονται υπό αμερικανικές κυρώσεις από τον Νοέμβριο του 2018.

Έγγραφα, ηλεκτρονικά μηνύματα και λογιστικά αρχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το τμήμα της PCC στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε να λειτουργεί από ένα γραφείο στο Grosvenor Gardens στη περιοχή Μπελγκράβια, χρησιμοποιώντας έναν περίπλοκο ιστό από οντότητες-βιτρίνες στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.

Έγραφα που αναλύθηκαν από τους Financial Times, δείχνουν ότι από τότε που τέθηκε υπό τις αμερικανικές κυρώσεις, η PCC χρησιμοποίησε εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο για να λάβουν κεφάλαια από ιρανικές οντότητες στην Κίνα, ενώ απέκρυψε την πραγματική τους ιδιοκτησία.

Μία από αυτές τις εταιρείες, που ονομάζεται Pisco UK και χρησιμοποιούσε επαγγελματικό λογαριασμό στη Santander UK.

Η Santander δήλωσε πως δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει συγκεκριμένες σχέσεις πελατών, αλλά «είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένη στη συμμόρφωση με τις κυρώσεις», ενώ τόνισε ότι «δεν παραβιάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ με βάση την έρευνά μας. Διαθέτουμε πολιτικές και διαδικασίες για να διασφαλίσουμε ότι συμμορφωνόμαστε με τις απαιτήσεις κυρώσεων και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε προληπτικά με τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Lloyds Banking Group, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πιστεύουμε ότι έχουμε εκπληρώσει όλες τις νομικές και ρυθμιστικές υποχρεώσεις και, με βάση τη δική μας έρευνα, δεν πιστεύουμε ότι έχουμε παραβιάσει οποιεσδήποτε απαιτήσεις κυρώσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Ανεβάζει στο 55,3% το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα

ΟΟΣΑ: Αναθεωρεί ανοδικά το παγκόσμιο outlook αλλά προειδοποιεί για τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Γερμανία: Επιδοτήσεις 16 δισ. για μετάβαση σε ηλεκτροπαραγωγή με υδρογόνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider